Overslaan en naar de inhoud gaan

Diesel of benzine? Deze factoren spelen een rol!

3 minuten 11/12/2012

Kies voor benzine als je minder dan 15.000 kilometer per jaar en vooral korte afstanden van minder dan 15 kilometer rijdt. Kies voor diesel als je meer dan 20.000 kilometer per jaar en minimaal wekelijks langere afstanden dan 60 kilometer op de autostrade rijdt.

 

Diesel of benzine: slijtage en onderhoudskosten vermijden

Naast merk, model en kleur is benzine of diesel een belangrijke keuze bij de aankoop van je wagen.

De overheid heeft jarenlang rijden op diesel gepromoot. Met succes, want België is een dieselland: 8 op de 10 nieuwe wagens zijn dieselwagens. In Nederland is dat maar 3 op de 10 wagens.

  • Kies benzine als je minder dan 15.000 kilometer per jaar rijdt en vooral korte afstanden van minder dan 15 kilometer aflegt. Bovendien: dieselwagens die geen 15.000 kilometer per jaar rijden, slijten sneller en vragen daarom om meer onderhoudskosten.
  • Kies diesel als je meer dan 20.000 kilometer en minimaal wekelijks langere afstanden dan 60 kilometer aflegt op de autostrade.

 

Benzine of diesel: verschil in literprijs verkleint

Het belangrijkste argument voor een dieselwagen was tot nu toe de literprijs aan de pomp. In combinatie met het lagere verbruik van een dieselwagen levert je dat een economisch voordeel op. Maar ook met benzine ben je dezer dagen goedkoop af. Zowel de diesel- als de benzineprijzen staan namelijk historisch laag. Toch betaal je voor benzine nog net iets meer dan voor diesel.

 

Benzine of diesel: wat met de CO2-uitstoot?

Bij de verbranding van benzine of diesel in de motor van je wagen komt koolstofdioxide vrij. De afkorting van koolstofdioxide is CO2. CO2 is het broeikasgas dat een hoofdrol speelt in de klimaatverandering: hoe minder CO2 je auto uitstoot, hoe beter hij is voor het milieu.

De gemiddelde CO2-uitstoot van nieuwe auto's in Europa is 160 gram per kilometer.

Gemeten met de officiële testcyclus laten Suzuki benzine en dieselwagens voor brandstofverbruik en CO2-uitstoot de volgende resultaten zien:

Naast het brandstofverbruik van je wagen zijn ook je rijgedrag en factoren als een aerodynamische vormgeving van invloed op je brandstofverbruik en CO2-uitstoot.

 

Diesel of benzine: twijfel je nog?

Maak dan een afspraak met een Suzuki-verdeler en hij of zij vertelt je of je al dan niet goedkoper af bent met een benzinewagen of een dieselwagen.

Deel deze pagina