Overslaan en naar de inhoud gaan

Autorijden in de bergen: een overlevingsgids

3 minuten 03/02/2016

Op wintersport gaan is telkens een geweldig avontuur. Ook voor de bestuurder als koning winter de kop opsteekt. Daarom kun je beter goed voorbereid de tocht naar de bergen aanvatten. Dit is de beknopte overlevingsgids voor autorijden in de bergen.

 

Checklist voor je vertrekt

Een goede voorbereiding van de rit naar de bergen is cruciaal om problemen onderweg te vermijden. Deze checklist kan je daarbij helpen:

  1. Geef je auto vooraf een onderhoudsbeurt en maak hiervoor tijdig een afspraak bij je garage. Vraag zeker om de staat van de batterij te controleren, want die wordt zwaarder belast bij extreme koude. Startkabels zijn handig voor een snelle depannage.
  2. Monteer winterbanden. Die zijn niet alleen veiliger, maar ook verplicht in  de winterperiode (of op zijn minst tijdens winterse omstandigheden) in Duitsland en de Alpenlanden. Voorzie eveneens sneeuwkettingen, want in een dik pak verse sneeuw heb je ze nodig om veilig te kunnen rijden.
  3. Controleer de sproeivloeistof en voeg er een antivriesmiddel aan toe, zodat je de voorruit steeds kunt schoonmaken om een goed zicht op de baan te hebben.
  4. Voorzie de nodige spullen om je wagen sneeuw- en ijsvrij te maken of te houden: ijskrabber, voorruitscherm, schop, etc.
autorijden in de bergen Vitara

Anticiperen aan het stuur

Uiteraard kunnen de rijomstandigheden in de bergen gevaarlijker zijn door de aanwezigheid van sneeuw en ijs op de wegen, en het reliëf van het terrein. Daarom is een aangepaste rijstijl met de nodige anticipatie raadzaam:

  1. Matig je snelheid, want op een gladde ondergrond zijn de remafstand en het slipgevaar groter.
  2. Gebruik in afdalingen de motorrem. Rijd met een handgeschakelde versnellingsbak in een lagere versnelling. Met een automatische versnellingsbak kies je positie L (= low) om de snelheid onder controle te houden. Bij moderne wagens, zowel automaat als manueel, heb je ook een remcontrole bij daling (= Hill Descent Control).
  3. Als de wagen slipt, ontkoppel dan en stuur in de richting die je uit wil. Heb je een automatische versnellingsbak? Laat het gaspedaal los en stuur je eveneens in de juiste richting. Uiteraard kan een slipcursus van pas komen om je rijvaardigheid te verbeteren.

 

TIP: Een 4x4 levert extra grip en dus meer rijveiligheid in winterse omstandigheden. Suzuki is een 4x4-specialist met een ruim aanbod modellen met vierwielaandrijving. Bij je Suzuki-verdeler vind je eveneens een ruime keuze aan wintersportaccessoires om je wagen optimaal uit te rusten.

Deel deze pagina