Overslaan en naar de inhoud gaan

Soorten airco voor de auto: de verschillende mogelijkheden op een rijtje

2 minuten 16/06/2015

De zomer komt eraan, en dat betekent natuurlijk dat je het graag koel houdt in de auto. Een luxe die in de nieuwe modellen meestal standaard aanwezig is, maar bij oudere wagens al eens durft te ontbreken. Wie beslist om airco te laten installeren, heeft de keuze uit drie mogelijkheden: manuele airco, halfautomatische airco of volautomatische airco. We zetten de drie soorten op een rijtje.

 

Manuele airco

Zit je wat krap bij kas en ben je vooral op zoek naar een budgetvriendelijke oplossing? Dan is een manuele airco een goed begin. De naam zegt het zelf: hier moet je alles zélf instellen: van temperatuur tot blaaskracht. Te warm? Draai de airco kouder of laat hem harder blazen. De temperatuur zal snel dalen.

Halfautomatische airco

De halfautomatische airco gaat een stapje verder. Hier moet je nog altijd de blaaskracht handmatig instellen, maar de temperatuur wordt automatisch gemonitord aan de hand van sensoren. Een betaalbare oplossing die iets meer comfort biedt dan een handmatige airco.

Volautomatische airco

Volautomatische airconditioning, ook wel climate control genoemd, werkt aan de hand van verschillende sensoren. Die laten een gedetailleerde analyse van de temperatuur toe, waarbij ook rekening wordt gehouden met de voertuigsnelheid, het toerental van de motor, de luchtkwaliteit en straling van de zon. Zelf hoef je alleen nog maar het gewenste aantal graden in te stellen. 

Deel deze pagina