Overslaan en naar de inhoud gaan

Verkeersregels in het buitenland: de 5 meest opmerkelijke verschillen

3 minuten 03/08/2016

Elk land heeft zijn wetten en regels, ook wat betreft het verkeersreglement. Zo zijn er handelingen die in België streng gesanctioneerd worden, terwijl men er net over de grens geen graten in ziet. En vice versa. Wij lijsten de meest opmerkelijke verschillen op.

 

Twee gevarendriehoeken in elke Spaanse kofferruimte

‘Safety first’, redeneert men in Spanje. Elke wagen heeft er niet één maar - zoals de verkeersregel het voorschrijft - twee gevarendriehoeken in de kofferruimte zitten. De reden? Bij een panne ben je verplicht om zowel 50 meter voor als 50 meter voorbij de wagen een gevarendriehoek te plaatsen. Logisch!

verkeersregels S-Cross

In de VS mag je door het rode licht rijden

Dat lees je goed. In de Verenigde Staten is het inderdaad toegelaten om door het rode licht te rijden. Weliswaar is deze verkeersregel slechts van toepassing in een specifieke situatie, namelijk aan een kruispunt waar je rechtsaf wil. In dat geval hoef je geen rekening te houden met het rode licht. Tenzij er een verkeersbord staat met het opschrift 'no turn on red'.

Brildrager, heb steeds een reservebril in de wagen

Zowel in Spanje, Portugal als Zwitserland mogen bestuurders die een bril dragen niets aan het toeval overlaten. Wie een bril draagt, is verplicht steeds een reserve-exemplaar in de wagen te hebben, zo schrijft het verkeersreglement in elk van deze landen voor. Wie die niet heeft, riskeert een fikse boete. 

verkeersregels Suzuki Vitara

Meest bizarre buitenlandse verkeersregel: (ook) het lijk moet blazen

Brazilië heeft met voorsprong de meest opmerkelijke verkeersregel opgetekend staan. De wet schrijft immers voor dat bij een dodelijk ongeval ook het lijk een ademtest of alcoholproef moet afleggen. Hoe dat precies in z'n werk gaat? We hebben er het raden naar.

 

Verkeersregels in het buitenland: boete voor opspattende modder

Het lijkt er sterk op dat Japanners niet houden van viezigheid. Hun verkeersreglement bevat een verkeersregel die zegt dat je een boete riskeert wanneer je betrapt wordt op het vies maken van een andere weggebruiker door modder te laten opspatten. Trouwens, in Rusland en Roemenië houdt men evenmin van slijk en vuil. Wie er rondrijdt in een vuile wagen, riskeert beboet te worden.

Deel deze pagina