Overslaan en naar de inhoud gaan

Voor- en nadelen van community-based navigatie

3 minuten 07/12/2016

Navigatiesystemen waarbij chauffeurs met elkaar in realtime verkeersinformatie delen, zijn sterk in opmars. Een community-based systeem, zoals Waze, biedt nieuwe mogelijkheden. Tegelijk heeft het ook een keerzijde voor wie op zijn privacy gesteld is.

 

Altijd de meest actuele informatie

Je staat al een halfuur in de file en het schiet maar niet op. Je vraagt je af wat er verderop gebeurd is en hoe lang de hinder nog zal duren. Dat gevoel kennen we allemaal. Het liefst zou je een bestuurder vooraan in de file willen vragen wat er aan de hand is. Met een community-based navigatieapp op je smartphone hoef je het zelfs niet te vragen. Waze is zo'n app waarbij chauffeurs aan lotgenoten laten weten wat zich vooraan in de file afspeelt. Bovendien stippelt de app onmiddellijk alternatieve routes uit, zodat je vertraging beperkt blijft.

 

Actief politiecontroles, ongevallen en andere gevaren melden

Het grote voordeel van een community-based navigatiesysteem zoals Waze is de mogelijkheid om ongevallen, politiecontroles en andere gevaren op de weg te melden. Nader je op de autosnelweg binnen enkele honderden meters een groot voorwerp dat op het wegdek ligt? De app zal jou waarschuwen of jou de mogelijkheid bieden om anderen een waarschuwing te sturen.

communitybased navigatie gps

Tanken op de goedkoopste plek

Wanneer je tankt, herkent een community-based navigatiesysteem dat je halt houdt aan een benzinestation. De app zal jou dan vragen om de actuele brandstofprijzen door te geven. Het grote voordeel is dat het zo ook voor jou mogelijk wordt om naar het goedkoopste tankstation op je route navigeren. Doordat iedereen zijn steentje bijdraagt, wordt het mogelijk om met z’n allen op brandstofkosten te besparen.

 

Nadeel: een stukje privacy wordt opgegeven

Waze en andere community-based applicaties registreren continu je positie en snelheid. Op die manier wordt vastgesteld of er afweken wordt van de gebruikelijke snelheid op deze plek. Hieruit vloeit verkeersinformatie voort waaraan andere gebruikers iets hebben. Weliswaar geef je tegelijk een heleboel persoonlijke informatie vrij. Voor sommigen is dat een reden om op de achterste poten te gaan.

 

Al kan je je tegelijk de vraag stellen of het vrijgeven van deze triviale informatie opweegt tegen de voordelen van een app als Waze.

 

Deze 5 gratis apps wil je zeker op je smartphone hebben.

Deel deze pagina