Overslaan en naar de inhoud gaan

Waar rook is, is vuur? Let op de kleur van rook die uit je uitlaat komt

3 minuten 04/12/2019

Tenzij de wereld vol spanning wacht op een nieuwe paus of je uitkijkt naar een gezellige barbecue, is rook zelden een goed teken. Zeker wanneer er rookpluimen uit je auto komen, is voorzichtigheid geboden. Toch hoef je niet noodzakelijk in allerijl naar de garage te racen. Wat er dan precies aan de hand is met je auto? De kleur van de rook die uit je uitlaat komt, spreekt boekdelen.

Witte rook uit de uitlaat

Witte rook is geen abnormaal verschijnsel als je je auto start wanneer het zeer koud is. De combinatie van (aangevroren) vocht in de uitlaat en de uitlaat zelf die nog op temperatuur moet komen, kan weleens een witte rookpluim veroorzaken. Let wel, witte rook kan eveneens wijzen op een lek tussen de motor en het cilinderblok, waardoor er koelwater in de cilinder terechtkomt. Ook is witte rook soms het gevolg van een probleem met de koelvloeistof. Contacteer bij twijfel onmiddellijk je garagist.
 

Lees ook: Autopech tijdens de winter? Enkele tips om het zelf op te lossen!

De uitlaat kleurt zwart of grijs

Zwarte of grijze rook is allesbehalve gezond en wijst op een probleem met de verbranding. Een diagnose stellen is echter niet eenvoudig, omdat er heel wat onderdelen in het spel kunnen zijn (de roetfilter, EGR-klep, verstuivers, …). Meteen langsgaan bij een garage is aangewezen.

Er komt blauwe rook uit de uitlaat

Ook blauwe rook voorspelt weinig goeds en vraagt om een afspraak bij de garage. Meestal is het namelijk een teken dat er wat aan de motor schort. Vaak ontstaat blauwe rook door een teveel aan olie dat doorsijpelt naar de verbrandingsruimte. Gewoonlijk kleeft er dan wat olieresidu aan de binnenkant van de uitlaat. 

Rook uit de motor

Als er rook uit de motor komt, is het zaak om je auto onmiddellijk aan de kant te zetten. De kans is dan groot dat je motor oververhit is. 

Deel deze pagina