Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarom je winterbanden op tijd moet wisselen voor zomerbanden

3 minuten 16/03/2020

Met de lente in aantocht wordt het tijd om de winterbanden van je auto in te ruilen voor zomerbanden. Daar is een goede en evidente reden voor: bij hogere temperaturen presteren zomerbanden beter dan winterbanden en maken ze autorijden dus veiliger. De lagere slijtage is een extra bonus.

 

Zomerbanden van maart tot november

In de ‘bandenwereld’ begint de zomer in maart en eindigt ze in november. Dat zijn dan ook de richttijdstippen voor de automobilist om de winterbanden te wisselen voor zomerbanden en omgekeerd.

Waarom deze data? Dat heeft te maken met de verwachte temperaturen en weersgesteldheid. Tussen november en maart is de kans reëel dat de temperatuur regelmatig onder 7°C daalt, dat de wegen er beijzeld of besneeuwd bijliggen en dat er meer neerslag valt. Winterbanden hebben een zachtere rubbersamenstelling en een dieper en breder profiel waardoor ze ook bij lagere temperaturen voldoende grip bieden.

Vanaf maart liggen de temperaturen weer hoger en valt er normaal gezien geen sneeuw meer in onze contreien. In deze omstandigheden presteren zomerbanden met een iets hardere rubbersamenstelling beter en garanderen ze door hun profiel een betere wegligging en dus een veiliger rijgedrag. Bovendien slijten winterbanden sneller in zomerse omstandigheden, wat een extra motivatie is om de zomerbanden op tijd op je wagen te monteren.

 

Tip: Als je winterbanden telkens voor zomerbanden wisselt, gebruik je elke set maar zes maanden per jaar en gaan je banden dus tweemaal zo lang mee dan wanneer je het hele jaar met dezelfde rubbers zou rijden. Wel moet je eens in een tweede stel (winter)banden investeren.

 

Monteren, stockeren, huren

Als je zomerbanden en winterbanden op je auto wil gebruiken, kun je het best je verdeler contacteren:

1. Hij geeft advies over de aankoop van je zomer- en winterbanden en kan ze elk seizoen in een mum van tijd verwisselen.

2. Sommige verdelers stockeren de banden (al dan niet op velgen). Deze oplossing is ideaal voor wie geen garage of geschikte opslagruimte heeft.

 

Je Suzuki-verdeler geeft graag professioneel advies.

Contacteer uw verdeler

Wissel naar zomerbanden
Deel deze pagina