Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is een oldtimer vs een youngtimer?

3 minuten 29/05/2019

Toen hij voor het eerst van de band rolde, was jij nog een kind – of misschien was je zelfs nog niet geboren. Ondertussen is de wagen van je dromen al een jaartje ouder, maar je hebt hem ein-de-lijk op de kop getikt en doet er alles aan om hem in ere te houden. Maar is je grote trots nu een oldtimer of een youngtimer? Lees hier meer over het verschil en laat je verrassen door maar liefst vier generaties Suzuki Swift Sport!

 

Oldtimer vanaf 30 jaar

Tot vorig jaar reed je in Vlaanderen met een oldtimer rond als je auto 25 jaar of ouder was. Nu krijgt een auto pas het statuut van oldtimer als hij minstens 30 jaar geleden voor het eerst werd ingeschreven (het is dus niet de leeftijd van de auto zelf die telt). Oldtimers zijn fiscaal interessant, omdat je er een forfaitaire belasting voor betaalt die aanzienlijk lager ligt dan de gewone verkeersbelasting.

 

De charmes van een youngtimer

Koop je een tweedehands auto die 15 jaar of langer geleden voor het eerst een kentekenbewijs kreeg? Dan ben je de gelukkige eigenaar van een youngtimer. Je geniet niet dezelfde fiscale voordelen als de eigenaar van een oldtimer, maar in tegenstelling tot oldtimers is de vraagprijs doorgaans wel een prikje. Bovendien zijn youngtimers beter opgewassen tegen het verkeer van tegenwoordig en zijn ze betrouwbaarder* en minder duur in onderhoud. De charmes van de eighties, nineties of nillies krijg je er uiteraard gratis bij!

*Tip! Let tijdens je zoektocht naar een tweedehands Suzuki op het CHECK!-label om een kwalitatieve Suzuki op de kop te tikken die ooit misschien wel een oldtimer wordt.

 

4 generaties Suzuki Swift Sport

Vorig jaar nam Suzuki al deel aan de Budapest Rally met vier generaties Swiftjes. Dit jaar zullen enkele Jimny’s dapper mee racen in de Scotland Rally – de spanning zal er ongetwijfeld te snijden zijn! Zoek je het liever wat dichter bij huis? Kom op 5 mei voor ons supporteren bij de Oldtimer Rally in Brasschaat of kom op 2 juni naar de Youngtimer Rally van Autogids!

Deel deze pagina