Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat je zeker moet weten over de batterij van je auto

3 minuten 31/10/2017

Neem het van ons aan: de batterij is een van de belangrijkste onderdelen van je auto. Of dacht je dat je nog ergens kon geraken wanneer ze defect is? Je draagt er maar beter goed zorg voor.

 

Waarvoor dient de batterij van je auto?

De belangrijkste taak van de autobatterij bestaat erin de motor te laten draaien bij het starten. Dat gebeurt door de energie op te slaan die de alternator produceert en die vervolgens op een later tijdstip - bij het starten dus - weer vrij te geven. Natuurlijk heeft de batterij nog andere functies, zoals het voeden van een hele resem accessoires van je wagen – gaande van de radio tot de ABS.

 

Heb je geen kaas gegeten van de symbolen op je dashboard? Weet dat je deze lampjes beter niet negeert.

 

Wat is de gemiddelde levensduur?

Een batterij gaat doorgaans vijf jaar mee, al zijn er een aantal factoren die dat sterk beïnvloeden. Zo zal een accu die al lange tijd gestockeerd lag in de winkel, minder lang leven dan een batterij die pas kort ervoor werd geproduceerd. Ook zijn buitensporige temperaturen bijzonder schadelijk – zowel extreme hitte als koude. In beide gevallen kan de batterij niet haar volledige capaciteit benutten, wat de levensduur verkort.

 

Hoe moet je een autobatterij onderhouden?

Naarmate een accu ouder wordt, is het nuttig om de polen en klemmen te controleren. Zitten de kabels nog goed vast? Is er sprake van oxidatie? Als dat zo is, maak dan de klemmen los zodat je de polen en de klemmen oxidatievrij kan maken met schuurpapier. Nadien plaats je de klemmen terug en span je de moeren goed aan.

 

Ben je geen autokenner? Kom meer te weten over de roetfilter van je wagen.

 

Correct starten bij koude: hoe doe je dat?

Je doet er goed aan om de batterij van je auto bij het starten te ontzien. Dat doe je bijvoorbeeld door je lichten even aan en uit te zetten, zodat de batterij wat ‘voorverwarmt’. Vervolgens start je de wagen. Als dat niet meteen lukt, blijf je beter niet te lang proberen. Anders put je de accu uit. Trap tijdens je pogingen ook de ontkoppelingspedaal in. Zo zal de motor minder weerstand ervaren bij het ronddraaien.

 

Spring zorgzaam om met de batterij van je auto!

Deel deze pagina