Overslaan en naar de inhoud gaan

10 eenvoudige tips tegen wagenziekte

3 minuten 24/02/2016

Heel wat mensen, vooral kinderen, hebben wel eens last van wagenziekte. Dat is zeker tijdens een autovakantie allesbehalve leuk. Toch zijn er heel wat middeltjes en trucs om te voorkomen dat de passagiers onderweg misselijk worden. We zetten enkele eenvoudige tips op een rij.

 

Hersenen in de war

Wagenziekte, zeeziekte en luchtziekte zijn met elkaar te vergelijken. Het gaat telkens om een toestand die leidt tot een verstoring van de informatie in de hersenen. Door een ongewone situatie – een autorit, boottocht of vlucht – geven de ogen, spieren en evenwichtsorganen ‘vreemde’ prikkels door. Hierdoor raken de hersenen in de war en gaan ze als reflex histamine aanmaken, een stof die braakneigingen opwekt.

Vandaar dus ook de misselijkheid in de wagen. Dit is de verklaring, maar nog belangrijker is natuurlijk wat je er tegen doet.

tips tegen wagenziekte

Middeltjes in overvloed tegen wagenziekte

De ene persoon heeft veel sneller of meer last van reisziekte dan de andere. Bovendien bestaan er tientallen remedies en middeltjes die voor sommige mensen wel helpen en voor anderen totaal niet. Het blijft dus even zoeken wat voor jou en je gezin het efficiëntste werkt tegen wagenziekte.

 

10 TIPS:

 

1. Medicatie: een geneesmiddel tegen reisziekte werkt bij vele mensen en moet vooraf worden ingenomen.

2. Volg de weg mee: een bestuurder heeft nooit last van reisziekte omdat hij de route volgt en zijn evenwichtsgevoel nooit in de war raakt. Meekijken is daarom zeker een aanrader.

3. Vermijd lezen of gamen: wie lang leest of gamet in de auto heeft een verhoogde kans op reisziekte.

4. Oordopje: een oordopje of een watje in één oor kan helpen. Ben je rechtshandig, dan stop je het in je linkeroor. Linksschrijvers doen het omgekeerde.

5. Frisse lucht: een goede ventilatie en frisse lucht in de auto helpen tegen misselijkheid.

6. Geen lege maag: eet en drink zeker wat voor of tijdens de rit, want met een lege maag word je onderweg sneller misselijk.

7. Gezapige rijstijl: een rustige rijstijl, zonder al te veel bruuske versnellingen, remmanoeuvres of bochtenwerk is aan te raden.

8. Monteer een sleepdraad: je kent het wel, het rubberen draadje dat achteraan de auto wordt bevestigd en net de grond raakt. Een oud middeltje dat nog steeds werkt.

9. Armbandje: er bestaan armbandjes tegen wagenziekte die de misselijkheid onderdrukken door een drukpunt op de pols te activeren.

10. Las regelmatig een pauze in: even halt houden en een gezonde dosis frisse lucht voorkomen meestal misselijkheid.

Deel deze pagina