Overslaan en naar de inhoud gaan

4 tips om veiliger te rijden op gladde wegen

3 minuten 05/12/2018

Bij een glad wegdek ga je natuurlijk beter niet de baan op. Helaas kan het soms niet anders. Hoe kan je er dan voor zorgen dat je geen ongeval krijgt? Enkele tips om dan veiliger te rijden!

 

Veilig rijden op een glad wegdek betekent voldoende afstand bewaren

Het ligt voor de hand dat het niet veilig is, en toch wordt er onnoemelijk vaak tegen gezondigd: gehaaste bestuurders die vlak achter hun voorligger gaan hangen. Een aanrijding valt niet te vermijden wanneer die plots op zijn rem gaat staan. Daarom is het heel belangrijk om altijd voldoende afstand te bewaren. Niet alleen op gladde wegen, maar in elke situatie is dat de veilige keuze.

 

Autorijden in de bergen? Zo pak je het aan!

veiliger rijden op gladde wegen

Behoud het overzicht over elke verkeerssituatie

Begeef je je op gladde wegen? Hou dan (nog aandachtiger dan anders) in de gaten wat de andere weggebruikers doen. Bewaar te allen tijde het overzicht over de verkeerssituatie. Wees nooit gehaast, maar stel je veiligheid voorop. Anticipeer op mogelijke manoeuvres van andere bestuurders. Ook zo kun je de kans op een ongeval aanzienlijk verkleinen.

veiliger rijden op gladde wegen

Pompend remmen is af te raden

Het laatste wat je wil is een slippertje maken. Dat komt het vaakst voor wanneer mensen remmen op een glad wegdek. De meeste wagens zijn vandaag uitgerust met een ABS-systeem, wat betekent dat de technologie het van je overneemt bij verlies van grip.

Het ABS-systeem werkt alleen als je de remdruk hoog houdt. Pompend remmen valt dus af te raden. Trap bij voorkeur tegelijkertijd de rem en de koppeling stevig in. De kans bestaat dat het pedaal gaat trillen, maar het systeem zorgt er wel voor dat je wielen blijven draaien. Zo kun je nog altijd bijsturen om je wagen veilig aan de kant te krijgen.

 

Een slipcursus voor beginners: dit zijn de basics!

 

Matig je snelheid op een glad wegdek, trek rustig op

Hevig optrekken met de auto is nooit veilig en bovendien jaagt het je brandstofverbruik de hoogte in. Op een glad wegdek is het ook nog eens extra gevaarlijk. Je doet er goed aan je snelheid te matigen en een kalme rijstijl aan te houden.

Deel deze pagina