Overslaan en naar de inhoud gaan

6 tips om je auto een langere levensduur te geven

3 minuten 03/06/2020

Is jouw auto jouw grote trots? Of niet meer dan een vervoersmiddel? Sowieso wil je er graag zo lang mogelijk van genieten. En dat treft, want we hebben heel wat eenvoudige tips in huis om daarin te slagen! Ontdek snel hoe je je auto een langere levensduur geeft.

 • 1. Laat je auto tijdig onderhouden

  Deze tip spreekt voor zich, maar je zou ervan versteld staan hoeveel mensen zich er niet aan houden. Weet je niet wanneer het tijd is voor groot of klein onderhoud? De meeste nieuwe wagens vertellen het vanzelf – en anders klik je gewoon op de link!

 • 2. Luister naar de lampjes

  Vraagt je dashboard je om de koelvloeistof of motorolie bij te vullen? Doe het nog dezelfde dag om het motorblok niet stuk te laten gaan!

 • 3. Laat de ontkoppeling (zoveel mogelijk) met rust

  Zweeft je voet tijdens het rijden steevast boven het ontkoppelingspedaal? Da’s geen goeie zaak voor de levensduur van je auto, want zo trap je het pedaal vroeger in dan nodig en verslijt de versnellingsbak veel vlugger.

 • 4. Rem verstandig

  Moet je nu remmen op de motor om je remschijven te sparen, of remmen met de pedalen om de motor (versnellingsbak) minder te belasten? De meningen verschillen. Weet in elk geval dat je voor een noodstop het best beide methoden combineert. Als je wél voldoende tijd hebt om te remmen, dan laat je de auto gewoon uitbollen door het gaspedaal los te laten en rustig terug te schakelen zoals je gewend bent.

 • 5. Beter te vroeg tanken dan ‘net op tijd’

  Ben jij zo iemand die graag tankt op het allerlaatste nippertje? Met die gewoonte maak je het best meteen korte metten. Je kunt er de brandstofpomp, -filter en injectoren namelijk aanzienlijk mee beschadigen, omdat ze verstopt geraken door sediment dat zich op de bodem van de bijna lege tank afzet.

 • 6. Was je auto vaker in de winter

  Strooizout tast je auto aan (vooral aan de onderkant) en vergroot de kans op roest. Was je auto in de winter daarom wat vaker en laat af en toe een bodemreiniging uitvoeren.

Deel deze pagina