Overslaan en naar de inhoud gaan

6 tips om veilig door hevige regen te rijden

3 minuten 25/03/2020

Een echt regenseizoen kennen we in België gelukkig niet, maar zo nu en dan door felle regen rijden hoort er nu eenmaal bij. Elke goede bestuurder past zijn rijgedrag dan aan om ongevallen en aquaplaning te vermijden, maar hoe zat het ook alweer met die regeltjes? En is je stalen ros eigenlijk wel opgewassen tegen hevige regen? We zochten de belangrijkste tips voor je bij elkaar.

1. Afstand houden

Bij een nat wegdek wordt de remafstand van je auto twee tot drie keer langer. De tweesecondenregel gaat dan niet meer op en wordt een vier- of zelfs zessecondenregel. Tel je minstens vier seconden tussen jou en je voorligger? Mooi! Maar vergeet niet dat de bestuurders achter jou ondertussen ook een veilige volgafstand proberen te bewaren. Het water dat van je banden spat, kan hun zicht bovendien enorm hinderen. Voeg daarom, als het even kan, niet vlak voor een andere wagen in.

2.Rustig aan

Matig – uiteraard – je snelheid en laat sportief optrekken achterwege. Verander alleen van strook als het echt moet (maar blijf natuurlijk ook niet nodeloos op de linker- of middenstrook hangen).

3.Op de motor remmen

Probeer zo veel mogelijk op de motor te remmen. Dat betekent: gas minderen en terugschakelen naar een lagere versnelling. Maar verlies ook nu je achterliggers niet uit het oog. Merk je dat hun volgafstand wel erg kort is? Dan trap je het best toch heel even het rempedaal in, zodat je remlichten hen waarschuwen dat je gaat vertragen. 

4.Lichten aan!

Bij ‘gewoon’ regenweer – als je niet verder kunt kijken dan tweehonderd meter – moet je je dimlichten aansteken. Bij écht hevige regen – je kunt niet verder zien dan honderd meter –  ben je verplicht om je mistlicht aan te steken.

 

Lees ook: Welke autolichten moet je wanneer gebruiken?

5.De juiste autobanden

De juiste autobanden kunnen je leven redden. Regenbanden zijn eerder iets voor op racecircuits, maar door je winterbanden tijdig te wisselen voor zomerbanden (of andersom), doorklief je de regen al meteen een stuk veiliger. 

6.Degelijke ruitenwissers

Trillende, piepende of zelfs flapperende ruitenwissers helpen je voor geen meter als de regen buiten met bakken neervalt. Vervang versleten ruitenwissers op tijd en stond, zodat je zelfs bij hevig regenweer een goed zicht op de weg bewaart.

Deel deze pagina