Overslaan en naar de inhoud gaan

Achteruit parkeren in de stad: handleiding voor dummy’s

3 minuten 23/05/2015

Oefening baart kunst, maar dat lijkt niet op te gaan voor het zogeheten zijdelings of achteruit parkeren. Voor veel chauffeurs blijft het een dagelijkse marteling. Heb jij ook het gevoel dat je het nooit helemaal onder de knie zult krijgen? Niet getreurd, enkele eenvoudige tips volstaan om uit te groeien tot een meester-parkeerder!

 

Ken je wagen

Goed parkeren begint bij de basis: de afmetingen van je auto. Succesvol achteruit parkeren is namelijk pas mogelijk als je de nodige parkeerruimte correct weet in te schatten. Heb je net een nieuwe wagen? Rij er dan eerst wat mee rond voor je hem parkeert. Op die manier raak je meer vertrouwd met de reikwijdte vooraan en achteraan. Tip: Bevindt er zich toevallig een etalage naast je parkeerplaats? Kijk dan even naar de weerkaatsing in het glas om te zien hoeveel plaats je nog hebt!

 

Stop op de juiste plaats en kies de juiste draaihoek

Bij achteruit parkeren draait alles rond de draaihoek, en die wordt onder meer bepaald door de plaats waar je stopt om in te draaien:

  • Breng de ijzeren balk net achter de voorste passagiersdeur gelijk met de voorste lijn van de parkeerplaats.
  • Kies voor een draaihoek van 45 graden en rij dan pas achteruit. Hou daarbij altijd de buitenste grens van de parkeerplaats in de gaten via je spiegels! Opgelet: Bekijk voor je gaat parkeren of je al dan niet achter een bestelwagen of een kleine stadswagen moet parkeren. Bij een bestelwagen moet je namelijk meer afdraaien om niet te ver van de stoep te staan.
  • Achteraf kun je nog altijd bijsturen om de auto mooi in het midden van de parkeerplaats te plaatsen. Sta je te ver verwijderd van de rechtse kant van de parkeerplaats? Dan probeer je het beter opnieuw.

 

Laat je bijstaan door de juiste technologie

Neem je liever het zekere voor het onzekere? Alle begrip, want niet iedereen is een parkeerwonder. Gelukkig kan de technologie je een handje toesteken. Met parkeersensoren sta je alvast een heel eind verder. Je loopt nooit meer het risico om zacht of onzacht in aanraking te komen met een bumper. Om je parkeercomfort compleet te maken, kun je ten slotte ook een beroep doen op een achteruitkijkcamera.

Tip: Kies alvast je favoriete Suzuki voor het ultieme parkeergemak!

Deel deze pagina