Overslaan en naar de inhoud gaan

ADAS verplicht vanaf 2022: dit moet je weten over rijhulpsystemen

4 minuten 10/12/2021

Vanaf 2022 zijn ADAS (Advanced Driver Assistance Systems, of rijhulpsystemen) verplicht in alle nieuwe Europese voertuigen. Dat hebben de Europese Raad en Europese Commissie beslist. Rijhulpsystemen zorgen ervoor dat je veiliger autorijdt en moeten het aantal verkeersdoden in Europa drastisch doen dalen. Vanaf 2024 geldt deze verplichting ook voor nieuwe wagens van bestaande modellen. We zetten de regels voor jou op een rijtje.

Welke rijhulpsystemen zijn vanaf 2022 verplicht?

Alle nieuwe voertuigen moeten vanaf 2022 uitgerust zijn met een waarschuwingssysteem voor slaperigheid. Zo’n systeem merkt op wanneer je aandacht verslapt, bijvoorbeeld wanneer je van de rijstrook afwijkt, en geeft dan een waarschuwingssignaal. Daarnaast moeten nieuwe wagens ook slimme snelheidsondersteuning bevatten, achteruitrijbeveiliging in de vorm van een camera of parkeersensoren en een datarecorder voor ongevallen, een ‘zwarte doos’ voor auto’s. Ook krijgen de nieuwe voertuigen verplicht rijstrookassistentie, precrashsystemen en betere veiligheidsgordels. Ten slotte moet elke nieuwe auto vanaf 2022 uitgerust worden met een aansluitpunt voor een alcoholslot.

Extra ADAS vereist voor bussen en vrachtwagens

Bij bussen en vrachtwagens wordt dankzij ADAS het zicht van de bestuurder verbeterd: dode hoeken worden zo veel mogelijk weggewerkt en de voertuigen worden uitgerust met technologie die kwetsbare weggebruikers detecteert. Zo kunnen ongevallen met fietsers en voetgangers, bijvoorbeeld bij het afdraaien op kruispunten, vermeden worden.

Enkel voor nieuwe voertuigen

De nieuwe ADAS-regels gelden enkel voor nieuwe modellen die in 2022 ontworpen worden. Is jouw auto nog niet uitgerust met deze slimme systemen? Dan hoef je je geen zorgen te maken: je krijgt geen boete en je wordt ook niet verplicht om snel een nieuwe wagen aan te schaffen.

Vanaf 2024: voor alle geregistreerde wagens

In 2022 geldt de nieuwe regelgeving over ADAS in alle nieuw ontworpen modellen. Vanaf 2024 gaan deze regels ook op voor alle geregistreerde wagens en voor nieuwe wagens van bestaande modellen.

Suzuki-modellen nu al in orde

Al sinds begin 2021 rust Suzuki zijn nieuwe modellen uit met de standaarduitvoeringen van een groot aantal ADAS-systemen. Dat maakt onze nieuwste modellen nu al conform de regelgeving van 2022. Met ons Protection Pack bescherm je jezelf en je wagen helemáál tegen schade.

Lees ook: Dit moet je weten over de verstrengde autokeuring

Deel deze pagina