Overslaan en naar de inhoud gaan

Airco stuk? 5 tips om te rijden tijdens een hittegolf

3 minuten 13/05/2020

Het kwik schiet de hoogte in en dan blijkt dat de airco van je auto stuk is. Frustrerend! En eigenlijk ook gevaarlijk. Rijden tijdens een hittegolf is niet alleen knap vervelend, maar vermindert ook je concentratie. Gelukkig heb je alle ingrediënten om comfortabeler te rijden al in huis!

 

1.Deurtje open, deurtje toe

Doe de deuren een aantal keer open en toe. Het ziet er misschien gek uit, maar door het gewapper ontsnapt er al een pak hitte uit de cabine.

2.Draai de ramen open

Dat je auto met open ramen veel meer verbruikt, hoeven we je vast niet meer uit te leggen – hetzelfde geldt overigens voor rijden met de airconditioning aan. Toch doe je er tijdens een hittegolf goed aan om de eerste minuten van je autorit de ramen naar beneden te laten, zodat de ergste warmte alvast een weg naar buiten vindt. Voor een zo vlot mogelijke luchtcirculatie zet je het best niet alle ramen open, maar twee ramen schuin tegenover elkaar. Laat ondertussen het ventilatiesysteem nog altijd draaien.

3.Witte handdoek

Je hebt vast al gemerkt dat vooral het dashboard van je auto tijdens een hittegolf gloeiend heet wordt. Dat komt door de donkere kleur, die warmte aantrekt. Met een witte handdoek eroverheen warmt de binnenkant van je auto veel minder op.

4.Natte doeken

Wist je dat je je eigen airconditioningsysteem kunt creëren met gewoon een aantal natte doeken of washandjes? Je drapeert ze gewoon over het ventilatierooster en laat de ventilatie daarna op volle toeren draaien.

5.Rijden tijdens een hittegolf? Stop wat vaker

Neem op hete dagen altijd een flesje water mee in de auto en eventueel een waterverstuiver om je gezicht te verfrissen. Stop wat vaker dan je gewend bent, want door de warmte word je sneller moe.
 

Lees ook: Wanneer is je airconditioning toe aan onderhoud?

Deel deze pagina