Overslaan en naar de inhoud gaan

Airconditioning: bij welke temperatuur rijd je het best?

3 minuten 26/10/2016

Rijden in de hitte is geen pretje, en dus zet je al snel de airco op. Hitte doet ons immers snakken naar verkoeling. Maar welke temperatuur is ideaal? Hoe stel je de airconditioning in de auto bij voorkeur in? Je komt het hier te weten.

 

Zet alle ramen open vooraleer je aanstalten maakt om te vertrekken

Als de auto een tijdlang in de zon staat, kan de binnentemperatuur enorm hoog oplopen. Vooraleer je als een bezetene de airconditioning in overdrive laat gaan, gooi je best even alle ramen open. Zo kan alvast de grootste hitte ontsnappen. Het zou een enorme verspilling van energie zijn als je de airco inzet om die loodzware hitte te bekampen. Ventileer gedurende enkele minuten. Laat dat heerlijke briesje de hitte verjagen.

 

Put de airconditioning in de wagen niet nodeloos uit

Wanneer de temperaturen buiten oplopen tot 40°C en meer, tracht dan niet de temperatuur in de wagen te laten zakken tot 20-21°C. Met zulke buitentemperaturen kan ook een binnentemperatuur van 23-25°C al voor de nodige verkoeling zorgen. Zo wordt de airco niet nodeloos uitgeput.

 

Al te veel airco is voor het lichaam even ongezond als extreme hitte

 • Hoge temperaturen zijn een aanslag op je lichaam: onderzoek van de VDAB bracht aan het licht dat rijden in een verzengende hitte even ongezond is als de baan opgaan met 0,5 promille in het bloed. Daarom is het belangrijk om veel te drinken. Vermijd weliswaar koffie, alcohol en energiedrankjes.
 • Ook airco heeft een negatief effect op je lichamelijke toestand: airco wordt in verband gebracht met een aantal vervelende kwaaltjes en ziekten:
  • Infecties aan de luchtwegen: die zijn doorgaans te wijten aan de grote

   temperatuurverschillen tussen de buitenlucht en de gekoelde ruimte.
  • Oogirritaties: de lucht is droger, wat tot irritatie aan de ogen kan leiden. Wie lenzen draagt, is hier meer vatbaar voor.
  • Allergieën: airco durft allergieën verergeren, wat een gevolg is van de hoge concentratie aan allergenen die de gerecycleerde lucht bevat.

Het komt erop aan de airconditioning in de wagen met mate te gebruiken en de temperatuur niet al te laag in te stellen. Zo vermijd je eveneens de spreekwoordelijke slag in het gezicht die je ervaart wanneer je je opnieuw in de tropische buitenlucht begeeft.

 

Bij warm weer dreigt de motor van de auto weleens oververhit te raken. Ontdek wat je in zo’n geval het beste doet

Deel deze pagina