Overslaan en naar de inhoud gaan

Alles wat je moet weten over de bandenspanning van je auto

2 minuten 17/02/2016

De juiste bandenspanning is van groot belang voor de rijveiligheid en heeft ook een invloed op het verbruik. Controleer daarom regelmatig de bandendruk van je wagen.

 

Regelmatige controle

De banden van je wagen zijn de enige vier contactpunten met het wegdek. Ze zijn dan ook van cruciaal belang voor een correct rijgedrag en een optimale rijveiligheid. Vaak laat men het na de bandenspanning te controleren, terwijl een correcte druk noodzakelijk is om de banden efficiënt en veilig te laten functioneren. Een te lage bandenspanning bemoeilijkt je stuurgedrag én levert een hoger brandstofverbruik op.

Daarom is het van groot belang om minstens elke maand of voor elke grote verplaatsing de bandendruk te controleren. Dat kan bij de meeste tankstations, waar je dan ook meteen de mogelijkheid hebt om de banden op te pompen. Je kunt dat ook thuis doen met een bandendrukmetertje.

Vergeet na de controle van de bandenspanning niet om het ventieldopje terug te plaatsen. Anders kan vuil het bandenventiel beschadigen.

  • bandenspanning

De juiste bandenspanning

Na een lange, snelle rit op de autosnelweg is het normaal dat de bandenspanning wat oploopt. De bandenspanning controleer je dan ook het best bij koude banden of wanneer de wagen niet of slechts een korte afstand heeft gereden.

De juiste bandendruk vind je in het instructieboekje van je wagen. Normaal staat er ook een aanduiding ergens op de wagen, vaak in de tankklep of aan de deuren.

De gemiddelde bandenspanning ligt rond 2,5 bar, maar kan variëren naargelang het bandentype.

Vergeet geen winterbanden te monteren. Zij verzekeren extra grip en rijveiligheid bij lage temperaturen en gure weersomstandigheden. Je Suzuki-verdeler geeft hierover graag advies.

 

TIP: Check bij de montage van de winterbanden of de bandenspanning verschilt van die van de zomerbanden op je wagen.

Deel deze pagina