Overslaan en naar de inhoud gaan

Alles wat je moet weten over het Franse ecovignet

3 minuten 19/10/2017

In Frankrijk legt het ecovignet sinds de zomer van 2016 de uitstoot van CO2 aan banden. Kan je met de auto nog het land in zonder dit vignet? Waar is het verplicht en waar kan je het verkrijgen?

 

Wat is het Franse ecovignet?

Met het ecovignet beperkt het land de uitstoot van fijnstof en stikstofoxiden of CO2. Voluit heet dit het Crit’Air Ecovignet, vernoemd naar de wet die sinds 1 juli 2016 van kracht is. Die biedt Franse gemeentes de mogelijkheid om tussen bepaalde tijdstippen milieuzones in te stellen voor voertuigen.

 

Is Frankrijk je niet avontuurlijk genoeg? Vier spannende roadtrips voor op je Swiftlist!

 

Heeft elk voertuig dezelfde milieusticker?

Nee, het type Crit’Air Ecovignet hangt af van het jaartal waarin een voertuig is geregistreerd, de energieklasse en de EURO-norm (mate van emissie). Er geldt een onderverdeling in zes categorieën, van 0 tot en met 5. Het meest vervuilend is 5. Bij elke categorie hoort een andere kleur vignet.

Het groene vignet, of categorie 0, geldt voor elektrische voertuigen, terwijl het grijze vignet voor categorie 5 bedoeld is voor dieselwagens die ouder zijn dan 17 jaar. De tussencategorieën hebben volgende kleuren: 1 is paars, 2 is geel, 3 is oranje, 4 is rood.

 

Is er meer dan één type milieuzone?

Ja, er bestaan twee soorten milieuzones: een permanente en een tijdelijke zone. In het eerste geval mag je de milieuzone alleen in met een geldige milieusticker. In principe geldt deze regelgeving dan het hele jaar door, al kunnen de uren beperkt zijn - bijvoorbeeld tussen 8 en 20u.

In een tijdelijke milieuzone heb je alleen een ecovignet nodig in geval van (langdurige) extreme luchtvervuiling.

 

Ecologie wordt almaar belangrijker. Zijn dieselwagens nog een slimme aankoop?

 

Waar geldt een ecovignet?

Het ecovignet is geldig in heel Frankrijk, maar de beperkingen kunnen per stad verschillen. Zo heeft Parijs een milieuzone ingesteld op alle wegen binnen de ‘périphérique’ (de ringweg rond Parijs). Het vignet is er altijd verplicht, wat niet het geval is op de ringweg zelf.

 

Hoeveel kost een milieusticker of vignet?

Het ecovignet kost 4,80 euro, verzendingskosten naar België inbegrepen. Let op: na de bestelling kan het tot 10 dagen duren eer je het vignet in de bus krijgt.

 

Vraag tijdig je ecovignet voor Frankrijk aan!

Deel deze pagina