Overslaan en naar de inhoud gaan

Auto wassen: enkele do’s en don’ts op een rij

3 minuten 23/03/2016

Een auto wassen is op zich een eenvoudige klus, maar toch is het van belang enkele basisregels in acht te nemen om alle vuil vlot te verwijderen en schade vermijden. Hier zijn de belangrijkste do’s en don’ts.

 

Je auto regelmatig wassen of laten wassen

Je auto wordt continu aan weer en wind blootgesteld en moet dus regelmatig grondig gewassen worden. Eens per maand is toch wel een minimum, zeker in de winterperiode. Het is namelijk van belang dat het aangekoekte vuil (dat ook pekel, teer, … bevat) zich niet aan het koetswerk kan hechten waardoor de lak beschadigd raakt.

 

Je opties?

 

1. De carwash is de eenvoudigste en snelste optie, die je wel telkens 10 à 20 euro kost, naargelang de gekozen behandeling. Vaak kan je er ook meteen het interieur stofzuigen.

2. De self-carwash is een wasbox met een hogedrukspuit. Deze oplossing is ideaal voor wie graag zelf de handen uit de mouwen steekt, maar thuis niet de mogelijkheid heeft zijn auto te wassen. Voor enkele euro’s ben je gesteld. Je kan er meestal ook stofzuigen.

3. Je auto zelf thuis wassen is nog altijd de beste keuze, omdat je dan je de tijd kan nemen om je hele voertuig grondig te reinigen met de producten die je zelf verkiest. In principe is dit gratis, al moet je natuurlijk reinigingsproducten én water betalen.

 

Do’s en dont’s bij autowassen

Je auto wassen is een eenvoudige klus, maar toch dien je een aantal basisregels in acht te nemen:

 

1. Spoel de wagen eerst goed af met schoon water om het grofste vuil te verwijderen.

2. Gebruik een zachte spons, autoshampoo en een zacht zeemvel. Gebruik nooit een schuurspons of detergent, want zo beschadig je de koetswerklak!

3. Zeep de wagen in, wrijf hem zachtjes schoon met een zachte spons, spoel hem vervolgens goed af en droog hem ten slotte grondig af.

4. Gebruik voor hardnekkig vuil (vlekken van teer, insecten, hars, …) aangepaste producten die het vuil losweken zonder de lak te beschadigen.

5. Velgen zijn vaak erg vuil. Een specifiek product is meestal aangewezen om ze weer te laten glanzen.

6. Vergeet ook het interieur geen beurt te geven: de ramen, het dashboard, zetels en tapijten.

 

Tip: Een waxbehandeling beschermt het koetswerk van je wagen extra tegen vuil en lichte beschadigingen. Lichte krasjes werk je weg door te simoniseren. Als dat niet helpt, kun je het beschadigde koetswerk van je wagen laten polijsten, waarna het er weer als nieuw uitziet.

Deel deze pagina