Overslaan en naar de inhoud gaan

Automatisch schakelen: waar dient de N-stand nu eigenlijk voor?

3 minuten 09/10/2019

Automatisch schakelen zit in de lift! Vroeger zag je niet zo vaak auto’s met een automatische transmissie, maar tegenwoordig rijden er almaar meer mensen mee rond. Toch is een automaat even wennen als je altijd al handmatig hebt moeten schakelen. In het begin zoekt je linkervoet nog steevast naar het ontkoppelingspedaal en grijpt je rechterhand regelmatig naar een handrem die er helemaal niet is. En wat met al die letters? Vooral de N-stand roept bij heel wat bestuurders vragen op.

 

Lees ook: Leren rijden met een automaat: deze tips mag je niet missen!

Alle letters op een rij

Ook benieuwd wanneer je de N-stand nu moet inschakelen? Voor de goede orde overlopen we eerst nog even waar al die letters op de pook nu eigenlijk voor staan:

  • D = ‘drive’ (rijden)
  • P = ‘park’ (parkeren)
  • R = ‘reverse’ (achteruitrijden)
  • N = ‘neutral’ (neutraal)

P vervangt de handrem

Wat er gebeurt als je voor D of R kiest, spreekt voor zich. Je auto rijdt vooruit of achteruit zodra je het rempedaal loslaat en eventueel nog wat gas bijgeeft. Heb je je auto netjes geparkeerd? Dan schakel je de P-stand in en zet je de motor uit. Het is ontzettend belangrijk dat je je auto nooit geparkeerd laat staan in de N-stand, maar altijd de P-stand gebruikt. De P-stand blokkeert namelijk de versnellingsbak en vervangt in feite de handrem die je bij handgeschakelde auto’s ziet.

Speel op veilig

Opgelet: sommige, vaak iets oudere, automaten hebben wel nog een klassieke handrem. Als dat ook voor jouw auto het geval is, is het aangeraden om de P-stand én de handrem te combineren voor je uitstapt.

N-stand: nooit tijdens het rijden!

De N-stand heeft bij auto’s met automatische transmissie dezelfde functie als bij handmatige versnellingsbakken. Je gebruikt hem dus nooit wanneer je onderweg bent, maar alleen als je ergens stilstaat en je de motor wil laten draaien – bijvoorbeeld tijdens een file. Je schakelt de N-stand tot slot ook in wanneer je wagen gesleept wordt.

Deel deze pagina