Overslaan en naar de inhoud gaan

Autorijden bij een laaghangende zon: enkele tips

3 minuten 20/01/2016

Wanneer je in de winter of in het voorjaar op de baan bent, wordt je zicht weleens beperkt door de laaghangende zon. Door het felle zonlicht in je ogen zie je de weg en de andere weggebruikers minder goed en neemt het risico op aanrijdingen toe. Je kunt nu eenmaal minder makkelijk anticiperen op de manoeuvres van andere weggebruikers. Hier alvast enkele zinvolle tips om toch veilig auto te rijden bij laaghangende zon.

 

Een schone voor- en achterruit

Zorg altijd voor propere ruiten. Een vuile voorruit en achterruit maken het namelijk nog moeilijker om de weg te zien bij laaghangende zon. Om altijd op schone ruiten te kunnen rekenen, is het belangrijk dat je je ruitenwissers regelmatig controleert en indien nodig vervangt (want oude ruitenwissers maken strepen) en dat je de sproeivloeistof bijvult.

 

Zonneklep en zonnebril

Rij je ‘s ochtends oostwaarts of ‘s avonds westwaarts? Dan is de kans groot dat de zon recht voor jou staat en je helemaal verblindt. In sommige gevallen biedt de ingebouwde zonneklep van je auto soelaas. Maar wanneer de zon extreem laag hangt, zul je het moeten stellen met een zonnebril. Leg een kwalitatieve zonnebril met een goeie uv-bescherming in de wagen en zorg dat je bril altijd binnen handbereik ligt. Polariserende glazen kunnen eveneens van pas komen. Die nemen de schittering van de uv-stralen weg en worden donkerder bij fel zonlicht.

 

Tip: Er zijn verschillende transparante zonnekleppen op de markt die je eenvoudig op je bestaande zonneklep bevestigt en die hetzelfde doen als een zonnebril. Het verduisterde glas van de zonneklep vermindert schitteringen zonder je zicht op de weg te blokkeren.

 

Zicht … en zichtbaarheid

Niet alleen lijdt je zicht onder de laaghangende zon, ook je zichtbaarheid is vaak verminderd. Ontsteek je dimlichten zodat ook de andere automobilisten je goed zien. Wees ten slotte extra voorzichtig op de baan. Matig je snelheid. Alleen zo heb je voldoende tijd om te anticiperen op onverwachte manoeuvres.

 

Deel deze pagina