Overslaan en naar de inhoud gaan

Autoruiten blinderen: wat zegt de wet?

3 minuten 24/02/2017

Je autoruiten blinderen, tinten of verdonkeren … het zijn stuk voor stuk synoniemen voor de bevestiging van een donkere folie op de ramen van je auto. Waarom zou je hiervoor kiezen? Omdat het je wagen een sportieve uitstraling geeft of omdat je de hitte wil buitenhouden, bijvoorbeeld. En er zijn nóg voordelen. Maar mag dat zomaar of ben je gebonden aan regels? Enkele voordelen en aandachtspunten op een rijtje.

 

Waarom je autoruiten blinderen?

Getinte autoruiten zijn bijzonder populair. En daar zijn meerdere redenen voor:

  • Minder hitte en verbruik: dankzij getinte ramen komt er op warme zomerdagen minder hitte binnen, waardoor je de airco minder hard moet zetten en je dus minder verbruikt. Goed voor het milieu én je portemonnee.
  • Meer rijplezier: fel zonlicht kan behoorlijk nefast zijn voor je rijervaring. Door de autoruiten van je tweedehandswagen te blinderen verhoog je je rijplezier en veiligheid in het verkeer.
  • Minder last voor kinderen of baby achterin: jonge kinderen in een autostoeltje kunnen veel last ondervinden van het felle licht en de warmte van de zon.
  • Meer anonimiteit: hou je er niet van om aangestaard te worden wanneer je stilstaat voor het rode licht? De folie op je ramen houdt ongewenste blikken buiten, en bovendien blijven je bezittingen buiten het zicht van carjackers.
  • Meer stijl: geblindeerde autoruiten geven je wagen een stoere, sportieve look. Bovendien houden ze de uv-straling buiten, waardoor het interieur niet verkleurt.
autoruit blinderen

Dit zijn de regels

Kun je dan zomaar onbeperkt je gang gaan? Niet helemaal. Er zijn wel degelijk enkele wettelijke voorschriften waarmee je rekening moet houden.

 

Voorruit

Plak nooit een zelfklevende film of niet-originele bedekking op de voorruit. Zonnewerende stroken op de voorruit zijn wél toegelaten voor zover ze de afmetingen van de originele zonneklep – wanneer die tegen de voorruit is neergeklapt – niet overschrijden.

Voorste zijruiten

De voorste zijruiten mogen niet getint worden. Films of coatings op de voorste zijruiten zijn alleen toegelaten als je een origineel attest van vóór 1 mei 2003 kunt voorleggen. Daaruit moet blijken dat de lichtdoorlaatbaarheid hoger is dan 70 procent. Voor wagens aangekocht sinds 1 mei 2003 is dit niet toegelaten.

Achterste zijruiten en achterruit

Achteraan mag een film of niet-originele coating aangebracht worden.

 

Je Suzuki uitrusten met geblindeerde ruiten? Natuurlijk kan dat! Ontdek onze jongste modellen en bekijk welke wagens hier standaard mee zijn uitgerust!

Deel deze pagina