Overslaan en naar de inhoud gaan

Autoverzekering afsluiten: alles wat je moet weten over de franchise

3 minuten 14/03/2018

Als je een autoverzekering afsluit, komen daarbij niet alleen een heleboel documenten en contracten kijken. Het gaat ook gepaard met een terminologie waarmee niet iedereen even vertrouwd is. Komt ongetwijfeld aan bod: de franchise!

 

Wat wordt bedoeld met de franchise van een autoverzekering

Wie een verzekering afsluit, zal nog steeds een deel van de schade zelf moeten vergoeden. De franchise is dat deel van het schadebedrag dat je dan zelf betaalt. Hoe groot dat bedrag of dat percentage waarvan de verzekeraar is vrijgesteld precies bedraagt, wordt bepaald wanneer je de autoverzekering afsluit.

Tip: Als je je wagen total loss rijdt terwijl je een omniumverzekering hebt bij Suzuki Insurance, krijg je gewoon een nieuw exemplaar!

 

Welke soorten vrijstellingen zijn er?

Het is mogelijk dat de franchise een vast bedrag is, bijvoorbeeld 300 euro. Maar het kan ook zijn dat de vrijstelling een percentage van de catalogusprijs van je auto bedraagt. Dat is in de meeste gevallen dan 2,5% of 3%. Het gevolg is dat je franchise hoger is wanneer je met een duurdere auto rijdt. Tot slot is er nog de variabele vrijstelling. In dat geval zal de franchise dalen na elk jaar dat je ongevalvrij bleef. De verzekeraar beloont dan de chauffeur die geen schade opliep.

 

Wie mag er allemaal met je leasewagen rijden?

 

Heeft de vrijstelling een invloed op je verzekeringspremie?

Inderdaad, een hogere vrijstelling betekent dat je een grotere korting krijgt op de verzekeringspremie die je betaalt. In dat geval komt het erop neer om voor jezelf af te wegen wat het voordeligst uitdraait, al blijft het natuurlijk een gok.

Wat als je een omniumverzekering afsloot bij Suzuki Insurance en je een ongeval krijgt met een identificeerbare tegenpartij waarbij je auto perte totale verklaard wordt? In dat geval betaal je geen franchise. Voor andere schade is er een franchise van 350 euro.

 

Je verzekeraar wil graag dat je zo voorzichtig mogelijk bent

Met de franchise wil elke verzekeraar jou als verzekerde aansporen om zo voorzichtig mogelijk te zijn als je je op de rijweg begeeft. Natuurlijk is het ook een manier om je autoverzekering betaalbaar te houden. Dat is nog het meest het geval bij een omniumverzekering waar een hoge vrijstelling de prijs van de premie die je betaalt behoorlijk kan drukken.

 

Wees altijd voorzichtig en oplettend op de baan!

Deel deze pagina