Overslaan en naar de inhoud gaan

Autovloot kopen of leasen: wat doe je als bedrijf?

4 minuten 18/08/2015

Een autovloot kopen of leasen? Het is een dilemma waar menig bedrijfsleider of fleetverantwoordelijke mee geconfronteerd wordt. Begrijpelijk: je wilt natuurlijk waar voor je geld. Je wil een wagenpark dat overeenkomt met het prestige van je onderneming, en tegelijk wil je de kosten binnen de perken houden. We overlopen de voor- en nadelen van kopen én leasen in volgend handig overzicht.

Autovloot kopen: de voor- en nadelen op een rijtje

Geef je er de voorkeur aan om als bedrijf je eigen autovloot te bezitten? Daar valt zeker iets voor te zeggen. Wie een autovloot koopt, geniet namelijk een grote vrijheid. Je hoeft geen rekening te houden met de eisen van de leasemaatschappij en doet gewoon wat jij wil: het interieur van de wagens aanpassen, het logo van je onderneming aanbrengen, de auto’s na twee jaar verkopen … Jij bent de eigenaar en jij beslist wat er met je autovloot gebeurt. Hoe langer je de auto’s houdt, hoe financieel voordeliger dit wordt.Maar de aankoop van een eigen autovloot heeft ook nadelen:

  • Kostprijs: De begininvestering ligt uiteraard een pak hoger dan bij leasing. Dat houdt bepaalde financiële risico’s in. Op korte termijn is een leasecontract sowieso goedkoper.
  • Minder financiële flexibiliteit: Na een bepaalde tijd ben je genoodzaakt tot een verkoop of ruil van de wagens. Bovendien moet je zelf instaan voor onverwachtse kosten door reparaties.
  • Meer administratie: aangezien je de wagens aankoopt, dien je ook in te staan voor alle bijkomende administratieve zaken zoals inschrijving van de wagen(s), belastingen, verzekeringen, regelen van eventuele herstellingen, ...

Leasing: beperkte investering en fiscale voordelen

Leasing is een aantrekkelijke methode voor de financiering van je vloot bedrijfswagens. Je hoeft namelijk geen zware investeringen te doen. Zo blijf je mobiel terwijl je je financiële ademruimte bewaart. Bovendien hebben onze zuinige modellen een lage CO2- uitstootwat ze niet alleen ecologischer maar ook fiscaal erg aantrekkelijk maakt.

En er zijn nog voordelen:

  • Vaste maandelijkse bedragen: hierdoor behoud je een totale budgetcontrole.
  • Eén enkele factuur per maand: dit impliceert een vereenvoudigde administratie.
  • Risico’s: volledig ten laste van de leasemaatschappij.

Een paar nadelen van leasing:

  • Beperkte vrijheid: je bent namelijk gebonden aan de leveranciers van de leasemaatschappij.
  • BTW: je betaalt BTW op de intresten van het maandelijks huurbedrag, alsook op de taksen.
  • Strictere contractvorm: bijbetaling bij meer km, staat van het voertuig bij einde looptijd, ...

Op zoek naar een evenwicht tussen veiligheid, rijcomfort en duurzaamheid? Rust je wagenpark dan uit met de wagens uit de Suzuki-stal. Je hebt de keuze uit modellen uit het A- en B-segment of voor een van onze SUV/Crossovers. Bekijk al onze leasing modellen en ontdek onze verschillende soorten leasing

Deel deze pagina