Overslaan en naar de inhoud gaan

Autozetel afstellen: hoe voorkom je rugpijn achter het stuur?

3 minuten 04/04/2018

Rugklachten tijdens of na de autorit zijn in de meeste gevallen het gevolg van een autozetel die slecht afgesteld staat. Even bijstellen en de kans is groot dat je meteen van je rugpijn achter het stuur verlost bent!  

 

Allereerst: ga rechtop zitten achter het stuur

Natuurlijk kan het zijn dat je je autozetel verkeerd hebt afgesteld. Maar minstens zo belangrijk is je zithouding achter het stuur. Ben jij het type dat vaak onderuit gezakt in de autozetel hangt? Dan weet je meteen waar het grote probleem zit. Door rechtop te zitten en je stoel naar voren te schuiven - zodat je ook probleemloos aan de pedalen kan - zal je vast een stuk comfortabeler zitten.

Tip: het is nooit goed om lange tijd in dezelfde houding te zitten. Vooral tijdens lange ritten doe je er goed aan even een pauze te nemen, recht te staan en wat rond te wandelen. Stretch je rug door met gestrekte benen voorover te buigen en met je vingertoppen de neus van je schoenen aan te raken. Of stretch je nek door je hoofd langzaam alle richtingen uit te draaien.

 

Of je mag eten of drinken achter het stuur van je wagen? Lees er hier alles over!

 

Tijdens het autorijden mag je rug niet loskomen van de rugleuning

Het is belangrijk dat je tijdens de rit het stuur vasthoudt met licht gebogen armen. Geen krampachtige houding dus, maar schouders omlaag en handen ontspannen. Wanneer je schakelt en stuurt, mag je rug in principe niet loskomen van de rugleuning. Is dat toch het geval, dan is het verstandig om in je stoel een kussentje te leggen.

 

Comfortabel slapen in de auto: wat is toegestaan?

 

Dit is de ideale afstelling van de rugleuning van je autostoel

De rugleuning moet over de volledige lengte voldoende steun geven – zowel onderaan als ter hoogte van de schouders. Kies voor een kussentje als dat niet het geval zou zijn. Wie heel veel kilometers aflegt, zal voordeel ondervinden van zijdelingse rugsteunen en verstelbare lendensteunen.

Houden de rugklachten aan? Overweeg dan een autozetel op maat. Dat is misschien redelijk prijzig, maar weet dat je gezondheid je kostbaarste bezit is. Jarenlang dag na dag in een slechte autostoel plaatsnemen, raden we dan ook af.

 

Luister naar je lichaam en draag er goed zorg voor!

Deel deze pagina