Overslaan en naar de inhoud gaan

Bergop rijden: tips om zo weinig mogelijk te verbruiken

3 minuten 31/01/2018

Het vraagt een grotere inspanning van je auto om bergop te rijden. Gelukkig kan je voorkomen dat op dat ogenblik het brandstofverbruik de hoogte in schiet. Enkele tips!

 

Zet de cruisecontrol uit wanneer je met de auto bergop rijdt

Schakel je tijdens de rit de cruisecontrol in, dan zal de wagen automatisch een constante snelheid aanhouden. Toch doe je er goed aan het systeem uit te zetten wanneer je bergop rijdt. De auto zal namelijk veel meer moeite hebben om die constante snelheid aan te houden. Reken maar dat je brandstofverbruik dan de hoogte in schiet!

 

Veiliger op de weg? Zo maak je het mogelijk!

 

Gebruik de handrem om op een helling te vertrekken

Bergop rijden vanuit stilstand is voor heel wat chauffeurs niet evident. Natuurlijk wil je voorkomen dat je dan stilvalt of – erger – een stukje achteruit bolt. Daarom ga je op zo’n moment vaak meer gas geven dan nodig. Hoe vaker je dat doet, des te sneller je weer aan de pomp staat.

 

Een gouden tip: maak gebruik van je handrem wanneer je vertrekt op een helling.

S-Cross bergop rijden

Nog beter: kies voor een auto die uitgerust is met Hill-Hold Control

Natuurlijk ben je niet de enige die soms moeite ondervindt om met de wagen op een helling te vertrekken. Om die reden heeft Suzuki een systeem bedacht dat het jou een stukje makkelijker maakt: Hill-Hold Control. Het zorgt ervoor dat de auto remt zolang je stilstaat op zo’n helling. Druk je het rempedaal niet langer in, dan zal je dus niet achteruit bollen. Pas als je gas geeft, schakelt de auto automatisch de Hill-Hold Control uit en kan je verder bergop rijden.

 

Spendeer niet te veel aan brandstof met deze tips!

vitara bergop rijden

Laat ook op een hellende weg fors optrekken achterwege

Je bent niet sneller op je bestemming als je fors optrekt bij vertrek. Het leidt tot onveilige verkeerssituaties, en dat is niet het enige gevolg: het heeft een merkbaar effect op het gemiddelde verbruik van je auto. Doe je dat eveneens wanneer je bergop rijdt, dan is dat effect nog groter.

 

Rij altijd verantwoord!

Deel deze pagina