Overslaan en naar de inhoud gaan

Bij deze zware verkeersovertredingen verlies je je rijbewijs

2 minuten 10/02/2016

Wie zich niet aan de verkeersregels houdt, riskeert zware sancties, waaronder de intrekking van het rijbewijs. Daarom is het handig te weten welke verkeersovertredingen je een rijverbod kunnen kosten. Wij zetten ze op een rij.

 

Vier categorieën

Verkeersveiligheid is een prioriteit voor de wetgever. De verkeersovertredingen worden in vier categorieën ingedeeld op basis van de ernst van de gepleegde feiten: van graad 1 tot en met graad 4 voor de zwaarste overtredingen.

De zware verkeersovertredingen van de vierde graad leiden tot een verplichte intrekking van het rijbewijs, naast een geldboete en een mogelijke dagvaarding voor de rechtbank.

Bij een verkeersovertreding van een lagere graad (1 tot en met 3) kan het rijbewijs eveneens ingevorderd worden als de omstandigheden ernstig genoeg zijn.

 

Overdreven snelheid

Voor een overschrijding van de maximumsnelheid met meer dan 30 km/u in de zones 30, woonwijken of nabij scholen, of 40 km/u te snel op andere wegen geldt een rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar, en een boete van 55 tot 2.750 euro.

 

Rijden onder invloed van alcohol of drugs

Rijd je met een alcoholgehalte van 1,5 promille of in een staat van dronkenschap door gebruik van drugs of medicijnen? Of weiger je een alcohol- of bloedtest te ondergaan? Dan moet je voor de rechtbank verschijnen met een boete en mogelijke intrekking van je rijbewijs als gevolg.

 

Andere verkeersovertredingen van de vierde graad

  • Rechts inhalen waar dat verboden is.
  • Een bestuurder links inhalen die zelf een voertuig inhaalt (dat geen fiets of motorfiets is).
  • Inhalen op een heuvel of in een bocht.
  • Bevelen van een agent negeren.
  • Rechtsomkeer maken, achteruit rijden of in de verkeerde richting rijden op een autosnelweg.
  • Straatraces op de openbare weg.

 

TIP: De Suzuki Vitara kan uitgerust worden met een Adaptieve Cruise Control (ACC). Hiermee stel je de gewenste maximumsnelheid in die vervolgens automatisch wordt aangehouden. Comfortabel en handig om snelheidsovertredingen te voorkomen.

Deel deze pagina