Overslaan en naar de inhoud gaan

Buitenlandse boete niet betalen: een slimme zet?

3 minuten 24/06/2020

Niets zet zo’n domper op een geslaagde autovakantie als een boete in je brievenbus. Nu de politiediensten in Europa beter met elkaar communiceren, is de kans dat je een buitenlandse boete effectief ontvangt veel groter dan vroeger. “Niet op reageren en het waait vanzelf wel over”, luidt het advies van je buurman. Maar is een buitenlandse boete niet betalen wel verstandig? Lees snel meer.

 

Dit zegt de Europese wetgeving

Eén op de tien Belgen betaalt een buitenlandse boete niet, zo wees onderzoek in 2017 uit. Maar maak je vooral geen illusies, want een boete uit het Europese buitenland moet je als Belg wel degelijk betalen. Doe je dat niet, dan stijgt het bedrag met de tijd (althans in sommige landen) en krijgt het verhaal allicht nog wel een staartje. Begeef je je later nog eens in het land waar je de boete opliep, dan kan de politie je tegenhouden tot je het openstaande bedrag, inclusief verhogingen, hebt betaald. Ook komt het steeds vaker voor dat de Belgische overheid een buitenlandse boete int in naam van het land in kwestie.

“Maar ik reed met een huurwagen”

Hoop je stiekem dat die buitenlandse boete je niet zal achtervolgen, omdat je met een huurwagen reed? Vergis je niet, want het verhuurbedrijf zal je snel weten te vinden en bovendien niet aarzelen om bijkomende administratieve kosten aan te rekenen.  

En wat als je je buitenlandse boete betwist?

Als je het niet eens bent met je boete, dan kun je ze altijd betwisten. Voorbeelden van geldige redenen voor betwisting zijn:

  • De feiten en/of de sanctie zijn niet in jouw taal omschreven (lees: de taal van het inschrijvingsbewijs van je voertuig)
  • Er is geen uitleg over de betalings- of betwistingsprocedure

Let wel, een betwiste boete is geen vervallen boete! De politie, maar ook de douane in de luchthaven, kan je dus nog altijd tegenhouden tot je betaalt.
 

Lees ook: Op autovakantie naar Frankrijk? Deze regels kende je nog niet

Deel deze pagina