Overslaan en naar de inhoud gaan

Carjacking preventief bestrijden? Enkele onmisbare tips

3 minuten 16/06/2020

Een carjacking is een bijzonder traumatische ervaring. Niet alleen wordt je auto gestolen, je krijgt ook te maken met fysieke en verbale agressie. Vaak duurt het een hele poos tot de slachtoffers het voorval verwerkt hebben. Preventie is dan ook een must. Je kunt gelukkig heel wat maatregelen nemen om het potentiële daders extra moeilijk te maken. Hieronder een overzicht van de belangrijkste basisrichtlijnen.

 

Zet de kat niet bij de melk als je carjacking wil voorkomen

Veel chauffeurs maken de klassieke fout, en denken: "Dit overkomt mij niet.” Met alle nonchalance en risico’s van dien. Nochtans kost het geen enkele tijd en moeite om enkele basispreventietips in acht te nemen. Volgende maatregelen maken alvast een groot verschil:

  • Hang de sleutels van je huis en van je auto nooit aan dezelfde sleutelhanger. En laat je reservesleutels niet achter in de wagen.
  • Breng het merk van je anti-diefstalsysteem nooit aan op je wagen.
  • Maak je wagen niet extra aantrekkelijk voor dieven door er waardevolle voorwerpen zoals een computer of smartphone in te laten liggen.  Ook je boorddocumenten zijn bijzonder gewild en haal je dus maar beter uit de wagen. Opgelet: zelfs je koffer is geen goeie plaats om kostbare voorwerpen in te bewaren.
  • Houd je sleutels op zak wanneer je naar de auto stapt. Zo kunnen carjackers niet zien dat je de auto gaat openen.
  • Doe de autodeur op slot wanneer je ingestapt bent. Houd hem ook zeker gesloten wanneer je traag rijdt of voor de lichten staat.

Houd ook hier rekening mee

Maar daar blijft het niet bij. Er zijn nog verschillende andere manieren om het carjackers lastig te maken. Volgende drie hebben hun nut al meermaals bewezen:

  • Probeert iemand de deur van je auto te openen? Claxonneer dan, zet de knipperlichten aan en activeer indien mogelijk je alarmsysteem.
  • Rij niet met volle snelheid naar het rode licht, maar vertraag. Dan is de kans groter dat je niet hoeft te stoppen en meteen kunt doorrijden.

Geef de daders geen inzicht in je routines. Neem af en toe een andere route naar huis.

En wat als het je toch overkomt en je slachtoffer wordt van carjacking?

Ben je toch het slachtoffer van een carjacking? Bied dan geen weerstand, zodat de situatie niet escaleert. Je leven is veel meer waard dan je auto. Ga achteraf wel onmiddellijk naar het politiecommissariaat om de feiten aan te geven.

Tip: Wist je dat Suzuki bekendstaat om zijn op-en-top veilige wagens? Neem snel een kijkje in ons aanbod!

Deel deze pagina