Overslaan en naar de inhoud gaan

Comfortabel slapen in de auto: wat is toegestaan?

3 minuten 24/05/2017

Even een parkeerplek opzoeken en een tukje doen in de auto is soms precies wat je nodig hebt. Maar is dat wel toegelaten? Wat zegt de wegcode over slapen in de auto? Wij zochten het voor jou uit.

 

In een stilstaande wagen mag je niet slapen

De wegcode is onverbiddelijk: in een geparkeerde wagen mag je niet slapen. Dat wordt immers aanzien als kamperen. Kamperen mag je in België – en een heleboel andere landen - enkel op de daartoe bestemde plekken. Zo niet is het wildkamperen, en dat is verboden. Wie een boete wil vermijden, brengt de nacht beter niet in de wagen door. Ben je moe of word je slaperig? Zoek dan een hotel op.

 

In het buitenland gelden wel vaker andere, soms opmerkelijke regels dan in België.

 

Als passagier mag je slapen in een rijdende wagen

Wanneer de wagen rijdt mag je als passagier wel steeds een uiltje vangen. Gelukkig maar! Lekker ingeduffeld onder een dekentje wegdommelen wanneer je met de auto op vakantie gaat? Niemand kan het je verbieden. Let er wel op dat je steeds je veiligheidsgordel draagt. Dat is immers verplicht tijdens het rijden.

 

Sta je in de file? Verzacht met deze tips het fileleed.

 

Kortstondig indommelen wordt oogluikend toegelaten

Je hebt het allicht in de gaten: slapen in de wagen bevindt zich in een grijze zone. Strikt genomen is het niet toegelaten. Tenminste: je lekker induffelen en de nacht doorbrengen op een parkeerterrein. Maar ben je voor je werk steeds op de baan en dommel je tijdens je middagpauze in de wagen even in, dan zal de agent van dienst je allicht niet meteen op de bon zwieren. In dat geval kan je immers moeilijk spreken van kamperen. Toch raden we je aan om thuis of op hotel een goede nachtrust te genieten zodat je fris en monter achter het stuur zit!

 

Moe in de wagen? Enkele tips!

Maak je vaak lange ritten met de wagen en is het onmogelijk om die in een trek te voltooien? Zorg dan dat er meerdere chauffeurs meerijden. Zo kan je geregeld een keertje wisselen en kunnen de anderen intussen een dutje doen. Weet ook dat benzinestations langs de autosnelweg doorgaans een zone hebben waar kamperen toegelaten is en je dus zorgeloos kan indommelen.

 

Kruip uitsluitend fris en monter achter het stuur. Dat is nog steeds het veiligst!

Deel deze pagina