Overslaan en naar de inhoud gaan

Daarom verschilt de ideale profieldiepte van autobanden in de winter

2 minuten 01/06/2018

Dat je bij het begin van de zomer je winterbanden weer moet verwisselen voor zomerbanden, weet je vast wel. Maar weet je ook wat de verschillen tussen de twee soorten autobanden zijn? Zo zijn winterbanden meestal sneller aan vervanging toe dan zomerbanden, omdat de ideale profieldiepte niet hetzelfde is. Waar dat verschil vandaan komt? Je leest het hier!

 

Winterbanden versus zomerbanden

Rubber is heel temperatuurgevoelig. Als het kouder wordt – als het kwik regelmatig onder 7°C daalt – wordt rubber harder en krijgen autobanden minder grip op de weg. Daarom zijn winterbanden gemaakt van zachter rubber dan zomerbanden.

Wist je dat …

  • …winterbanden verplicht zijn in bepaalde landen?
  •  … je winterbanden ook kunt huren?
  • … de wettelijke minimale profieldiepte voor alle autobanden slechts 1,6 millimeter bedraagt? Toch is het verstandig om het niet zo ver te laten komen!

 

De profieldiepte van je autobanden checken

Winterbanden hebben ook een ander soort groeven om extra grip te krijgen op gladde wegen. Die zijn dieper dan de groeven die je op zomerbanden ziet. Precies daarom is het aangeraden om winterbanden te vervangen wanneer de profieldiepte minder dan 4 millimeter bedraagt. Voor zomerbanden geldt een minimale profieldiepte van 3 millimeter.

 

“Zijn winterbanden dan niet het hele jaar door veiliger?”

Goeie vraag! Maar het antwoord is nee. In de zomer wordt het zachte rubber van winterbanden namelijk te zacht om nog veilig te kunnen remmen. Bovendien presteert het patroon van de groeven minder goed op een warm wegdek.

 

Vierseizoensbanden: de gulden middenweg

Geen zin om je autobanden twee keer per jaar te moeten verwisselen? Vierseizoensbanden zijn de gulden middenweg. Het rubber is iets zachter dan dat van zomerbanden en de groeven minder dwars dan die van winterbanden. Daardoor presteren vierseizoensbanden zowel in de zomer als in de winter iets minder goed, maar wel voldoende om veilig de weg op te kunnen. Hun minimale profieldiepte is 3 millimeter.

 

Lees ook: De juiste bandenspanning voor je auto

Deel deze pagina