Overslaan en naar de inhoud gaan

Dashcam installeren: wat zegt de wet?

3 minuten 14/06/2017

Om discussies met je verzekeraar te vermijden of om agressief dan wel roekeloos rijgedrag te kunnen bewijzen, installeren steeds meer chauffeurs een dashcam. Is dat een goede beslissing? En ook: zijn er wettelijke beperkingen aan verbonden?

 

Voor recreatief gebruik? Geen probleem!

Je onderneemt een roadtrip door Noorwegen en wil bepaalde trajecten van deze trip vastleggen met je dashcam. Is dat een probleem? Nee, zolang je de beelden maar thuis opslaat en uitsluitend gebruikt voor wat ‘recreatieve of huishoudelijke doeleinden’ wordt genoemd. Onschuldige dingen, zeg maar. Niet om iemand te viseren, niet om een andere chauffeur via social media in beeld te brengen.

 

Ga je op reis met de caravan? Dit zijn de beste trekauto’s.

 

Wat als je een dashcam wil installeren om de beelden te delen?

Wil je echter de beelden die je met de dashcam maakte via social media of tijdens een infoavond aan een groot aantal mensen tonen? Dat kan je alleen maar wanneer je ook de privacywet respecteert. Dat houdt in dat je bij de privacycommissie aangifte moet doen over het hoe en waarom van de beelden die je openbaar maakt.

 

Je installeert een dashcam om een aanrijding te bewijzen

Uiteraard kan je een dashcam hiervoor gebruiken. In dat geval spreken we niet meer over gewone persoonsgegevens maar over gerechtelijke persoonsgegevens. De verwerking van dergelijke gegevens wordt door de privacycommissie verboden. Hiervan mag je echter afwijken wanneer de beelden noodzakelijk zijn voor het beheer van eigen geschillen. Je mag dan een dashcam installeren, zolang je maar de verdere bepalingen van de privacywet respecteert.

 

Wat als je taxichauffeur bent en vandalisme of bedreigingen wilt vastleggen?

 Taxichauffeurs kunnen een dashcam installeren om hun persoonlijke veiligheid te beschermen of vandalisme tegen te gaan. Niet de privacywet maar de camerawet is dan van toepassing. Je dashcam is in dat geval namelijk een bewakingscamera. Wel moet je je passagiers (minstens) via een pictogram hiervan op de hoogte stellen. Bovendien moet je ook een aangifte voor camerabewaking indienen.

 

Wil je een dashcam installeren? Informeer je grondig vooraf!

Deel deze pagina