Overslaan en naar de inhoud gaan

Defensief rijden: nóg veiliger op de baan met deze do’s en don’ts

4 minuten 23/03/2015

Defensief rijden: het klinkt misschien niet sexy, maar het is levensbelangrijk – letterlijk. Door te anticiperen op risico’s in het verkeer verlaag je de kans op ongevallen aanzienlijk. En daar houdt het niet op. Een defensieve rijstijl voorkomt ook heel wat stress op de baan, zelfs je brandstofverbruik vaart er wel bij. Redenen genoeg dus om haantjesgedrag achterwege te laten. Ontdek hier enkele cruciale do’s en don’ts voor de defensieve chauffeur.

Defensief rijden begint met de juiste kijktechniek

Een defensieve rijstijl staat of valt met een goed zicht op de verkeerssituatie. Dat lijkt evident, maar veel beginnende chauffeurs verliezen al gauw het overzicht. Enkele aandachtspunten:

  • Kijk niet alleen naar wat er twee meter verder gebeurt, maar houd ook het verkeer verderop in de gaten. Dit is vooral belangrijk op de autosnelweg, waar de snelheid hoger is en het gezichtsveld kleiner.
  • Fixeer je niet op één punt, maar houd verschillende perspectieven in de gaten. Een handige vuistregel: kijk om de twee à drie seconden in linkse en rechtse zijspiegels en om de vier à vijf seconden in de achteruitkijkspiegels.
  • Kijk langs je tegenliggers heen. Anders heb je namelijk onbewust de neiging om iets dichter bij je tegenligger te rijden. Bovendien kunnen de lampen je verblinden.
  • Let erop dat je ruiten en achteruitkijkspiegels altijd schoon zijn. Laat ook je lichten regelmatig controleren.
defensief rijden

Anticipeer op fouten

Je mag dan nog in je recht zijn, een auto-ongeval levert in de meeste gevallen heel wat blikschade op en brengt vaak menselijk leed met zich mee. Het komt er dus op aan om te allen tijde te anticiperen op fouten, niet alleen op die van jezelf maar ook op die van andere chauffeurs:

  • Roekeloos rijden is uit den boze. Je brengt het leven van je passagiers, jezelf en andere chauffeurs in gevaar.
  • Maakt je voor- of tegenligger een ongepast of foutief manoeuvre? Verspil dan geen energie aan agressieve gebaren of beledigingen, maar doe er alles aan om te anticiperen – door uit te wijken of te vertragen – en zo de situatie te ontmijnen.
  • Wees extra geconcentreerd op delicate plaatsen zoals kruispunten, in- en uitritten en speelbuurten. Pas je snelheid aan en houd je klaar om te remmen indien nodig.
defensief rijden

Trek niet onnodig op

Pas je snelheid aan aan het verkeer en probeer hetzelfde tempo zo lang mogelijk aan te houden. Op die manier kunnen andere chauffeurs je manoeuvres veel beter inschatten. Tijdens langere verplaatsingen over de autosnelweg kun je ook gebruikmaken van je cruisecontrol. Rem je op de motor? Druk dan ook even de rempedaal in, zodat je achterliggers zien dat je vertraagt.

Tip: Voor Suzuki is veiligheid een topprioriteit. Het allgrip systeem is op zich niet echt een veiligheidsinnovatie. Ontdek snel welk Suzuki-model het meest aan jouw defensieve rijbehoeften tegemoetkomt!

Deel deze pagina