Overslaan en naar de inhoud gaan

Deze 4 voorrangsregels kent niet iedereen

4 minuten 21/02/2018

Mobiliteitsorganisatie VAB maakt zich zorgen over de kennis van de wegcode. Zo bracht een bevraging aan het licht dat er voorrangsregels zijn waarmee haast niemand vertrouwd is. Help! Of ben jij een van de weinigen met een rijbewijs die ze wel kent?

 

Op een rondpunt gelden andere voorrangsregels dan op een rotonde

In de spreektaal worden deze termen als synoniemen gebruikt, maar het verkeersreglement maakt wel degelijk een onderscheid, ook in de voorrangsregels die er gelden.

Een rotonde herken je aan het blauwe verkeersbord waarop drie witte pijlen een cirkel vormen. Wie zich hierop bevindt, heeft altijd voorrang. Bij een rondpunt vind je dit verkeersbord niet. Het is veel kleiner en je vindt het nog het vaakst in woonwijken. Hier geldt voorrang van rechts – ook voor wie zich op het rondpunt bevindt!

 

Een aanrijdingsformulier invullen? Dit zijn de do’s en don’ts.

 

Een voetganger die wil oversteken, heeft voorrang op iedereen

Het is een situatie die elke weggebruiker al te goed kent: een voetganger staat aan het zebrapad te wachten om over te steken. Wie moet hem voorrang verlenen? Dat is eenvoudig: iedereen. Niet alleen automobilisten dus, maar ook (brom)fietsers zijn verplicht om te stoppen en hem te laten oversteken.

 

Alleen in de bebouwde kom heeft een bus die wegrijdt voorrang

Iedereen met een rijbewijs is vertrouwd met de verkeersregel die zegt dat een bus die zijn halte verlaat altijd voorrang heeft. Maar een minderheid weet dat die regel alleen van toepassing is in de bebouwde kom. Buiten de bebouwde kom moet een bus altijd wachten tot er geen verkeer is voordat hij de rijbaan oprijdt.

 

Een dashcam installeren: wat zegt de wet?

 

De tram heeft altijd en overal voorrang

Misschien bevind jij je op een voorrangsweg of kom je van rechts. Het maakt niet uit als een tram je weg kruist: hij heeft altijd voorrang. Wees dan ook voorzichtig en oplettend wanneer je tramsporen kruist. Bij een aanrijding zal de tram altijd in zijn recht zijn.

Tip: deze vraag wordt vaak gesteld op het examen voor je rijbewijs.

Deel deze pagina