Overslaan en naar de inhoud gaan

Dit is het effect van muziek in de auto

3 minuten 06/04/2016

Ook in de wagen kun je onverminderd genieten van je favoriete muziek. Dankzij de modernste technologie komt de rijveiligheid niet in het gedrang wanneer je muziek luistert in de auto.

 

Infotainment center op wielen

De muziekinstallaties in nieuwe auto’s worden almaar gesofisticeerder en indrukwekkender. De integratie van smartphones en internet in de autohifi zorgen ervoor dat je ook in de wagen over je hele mediatheek kunt beschikken. De term ‘autoradio’ heeft niet zomaar plaats moeten ruimen voor het welluidende ‘infotainment system’. Tegenwoordig zit de muziekinstallatie van een auto geïntegreerd in het bedieningssysteem van de boordfuncties. Je kunt je muziek aansturen via een aanraakscherm of zelfs bewegingsfuncties.

Veel auto’s zijn wel nog uitgerust met een goede oude radio en een CD-lader, terwijl een AUX-USB-en MP3-aansluiting en een Bluetooth-verbinding ook al stevig ingeburgerd zijn.

De Suzuki Vitara bevat Apple Carplay, waardoor je je smartphone rechtstreeks aan het multimediasysteem van de auto kunt koppelen, zodat je ook achter het stuur over alle functionaliteiten beschikt. Handig en verrijkend, want hiermee wordt je connectiviteit naar een ongezien niveau getild.

muziekinstallatie

Focus op de weg

De nieuwste multimediatoestanden zijn knap en indrukwekkend, maar verhogen ook het risico op afleiding van de autobestuurder. De almaar eenvoudigere bediening van de toepassingen is een eerste stap richting grotere veiligheid, maar daarnaast zijn er nog andere richtlijnen voor bestuurders én passagiers:

  • Te luide muziek in de wagen is slecht voor de concentratie van de bestuurder en vormt als het ware een scherm tegen de buitenwereld. Bovendien kun je voor te luide automuziek in sommige steden en gemeenten op een GAS-boete rekenen.
  • Laat het opzoeken van muziek of wijzigingen van instellingen het liefst over aan de passagiers.
  • Inzittenden kunnen gebruik maken van oortjes om ongestoord van hun eigen muziek te genieten. De bestuurder mag dat natuurlijk niet doen om impulsen van buitenaf te kunnen ontvangen!
  • De bestuurder gebruikt bij voorkeur de toetsen op zijn multifunctioneel stuurwiel om multimediatoepassingen in de wagen te bedienen.

Bekijk het Suzuki-gamma om de nieuwste multimediatoepassingen te ontdekken.

Deel deze pagina