Overslaan en naar de inhoud gaan

Dit is het nut van een zesde versnelling

3 minuten 22/11/2017

Een wagen met zes versnellingen heeft best iets opwindends. Je denkt er al gauw ongeziene topsnelheden bij. Het werkelijke nut van de zesde versnelling spreekt helaas een stuk minder tot de verbeelding.

 

Sneller schakelen resulteert in een lager verbruik

Trek met je auto vanuit stilstand op tot 100 km/u en je zal meermaals naar een hogere versnelling moeten schakelen. Telkens wanneer je schakelt, valt je wagen terug naar een lager toerental. Minder toeren betekent een geringere inspanning voor de motor, en dus een lager brandstofverbruik. Het ligt voor de hand dat chauffeurs die sneller schakelen – bijvoorbeeld bij een toerenaantal van 2000 in plaats van 3000 – minder vaak aan de pomp staan.

Rijden op compressed natural gas en minder verbruiken? Ontdek de Vitara CNG!

 

Het nut van de zesde versnelling: zuiniger rijden

Met deze achterliggende verklaring wordt meteen het nut van een zesde versnelling duidelijk. Bij hogere snelheden kan je zo het toerenaantal verlagen, en dus ook het verbruik. Rij je 120 km/u, dan zal de motor in zesde versnelling minder toeren maken dan in vijfde versnelling. Het verbruik van je auto zal in dat geval lager liggen. De zesde versnelling maakt het mogelijk om zuiniger te rijden.

 

Steeds meer wagens hebben een zesde versnelling

Omdat ecologisch rijden en het beperken van de CO2-uitstoot almaar belangrijker worden, hebben vandaag steeds meer wagens een zesde versnelling. Dat is zeker zinvol voor chauffeurs die dagelijks met hun wagen de autosnelweg op moeten. Wie enkel in de stad rijdt en maximaal 50 tot 70 km/u haalt, heeft geen voordeel bij een zesde versnelling.

Interesse in een automatische versnellingsbak? Kom meer te weten over de vier soorten.

 

Vanaf welke snelheid schakel je naar zesde versnelling?

Velen richten zich op een bepaalde snelheid om naar een hogere versnelling te schakelen, maar in werkelijkheid is het zinvoller om het toerental in de gaten te houden. Een toerental van 2500 à 3000 geldt als richtpunt. Sommige chauffeurs schakelen al eerder, bijvoorbeeld bij 2000 toeren. Wie wat ervaring heeft achter het stuur voelt natuurlijk algauw aan wanneer het tijd is om naar een hogere versnelling te schakelen.

 

Rij zuiniger door tijdig naar een hogere versnelling te schakelen!

Deel deze pagina