Overslaan en naar de inhoud gaan

Dit moet je onthouden over de wegligging van je auto

3 minuten 14/12/2017

Wie al enkele decennia in de bestuurdersstoel van de wagen plaatsneemt, weet uit ondervinding dat niet alleen sturen met meer precisie gepaard gaat dan vroeger. Auto’s hebben vandaag gewoonweg een veel betere wegligging. Waarom is dat zo belangrijk?

 

Hoe beter de wegligging, hoe veiliger je auto

Je auto kan maar beter als een blok op de weg kleven. Dat is natuurlijk veel veiliger dan een voertuig dat bij de minste stuurbeweging of bocht aan het schuiven gaat. Het hoeft niet te verbazen dat autobouwers er de voorbije decennia alles aan hebben gedaan om de wegligging van wagens drastisch te verbeteren.

 

Ook de bandenspanning heeft een invloed

Volgens een recent onderzoek van Recytyre, het Belgisch recyclagecentrum voor autobanden, controleert 46% van de chauffeurs nooit de bandenspanning. Wanneer die waarden te laag zijn, heeft dat nochtans gevolgen. Zowel op je portemonnee – het verbruik van je auto ligt dan tot bijna 10% hoger – als voor je veiligheid. De wegligging is in dat tweede geval veel slechter, waardoor de kans op uitschuivers opnieuw fors toeneemt.

Daarom: controleer je bandenspanning geregeld. Dat kan aan elk benzinestation. De juiste waarden staan vermeld op het toestel en in de deuropening van je wagen.

 

Alles wat je moet weten over de juiste bandenspanning van je auto.

 

Goede schokdempers garanderen een betere weglegging

Een hobbelig wegdek kan de veiligheid van bestuurder en passagiers in het gedrang brengen – zeker wanneer de wagen zwaar geladen is. Wanneer de schokdempers niet in staat zijn om schokken op te vangen, kan de bestuurder de controle verliezen en de auto ongecontroleerd beginnen te slingeren. Het maakt een auto onvoorspelbaar. Niet alleen de weglegging van je auto gaat er met versleten schokdempers op achteruit. Je bent bijvoorbeeld ook veel meer onderhevig aan aquaplaning.

 

Winterbanden: onmisbaar voor veilig wegverkeer

Wie een auto met winterbanden heeft, kan rekenen op vijf keer meer baanvastheid en stabiliteit. Dat lijkt misschien overdreven, maar het is werkelijk zo. In vergelijking met zomerbanden gaat je veiligheid er enorm op vooruit.

 

Waarom je winterbanden op tijd moet wisselen voor zomerbanden.

 

Wist je dat onze modellen een uitstekende wegligging hebben? Ontdek ze snel!

Deel deze pagina