Overslaan en naar de inhoud gaan

Door rood rijden en toch geen boete? Het kan!

3 minuten 29/01/2020

Je was even verstrooid of je dacht nog nét door oranje* te kunnen … en toen reed je plots een rood licht voorbij. Door rood rijden kan iedereen overkomen en gebeurt zelden met kwaad opzet, maar dat neemt niet weg dat de boete allesbehalve mals is. Als je je rijbewijs nog geen twee jaar hebt, riskeer je zelfs een rijverbod. Met een bang hartje check je dan ook elke dag de brievenbus, maar weken later is de boete er nog altijd niet. Nochtans stond er een roodlichtcamera. Wat is er aan de hand? Er zijn twee mogelijkheden.

  • 1.De roodlichtcamera werkte niet

    Als je in volle vaart door rood reed en er toch geen boete voor krijgt, dan was de camera eenvoudigweg defect of niet actief. Oef! Let voortaan uiteraard wel extra goed op, want door het rood rijden is – maar logisch ook – een overtreding in de derde graad.

    Lees ook: Bij deze zware verkeersovertredingen verlies je je rijbewijs

  • 2.Je reed trager dan 30 km/u

    In ons land zijn de roodlichtcamera’s doorgaans ingesteld om pas in actie te treden bij snelheden vanaf 30 km/u. Dat werd zo beslist, omdat vrachtwagenchauffeurs die groen licht hadden en eerst nog voorrang moesten verlenen voor ze veilig konden afslaan, vroeger soms geflitst werden terwijl ze zich toch perfect aan de regels hielden.

Door rood rijden is het nooit waard

Laat jouw lage snelheid uiteraard geen excuus zijn om toch nog ‘snel’ door het rood te rijden. De enkele minuten of seconden die je ermee wint, zijn de mogelijke slachtoffers niet waard. Vergeet tot slot ook niet dat de wegpolitie overal ogen heeft.

*Door oranje rijden is in principe strafbaar. Je mag het alleen doen als je echt niet op een veilige manier kunt stoppen en je de andere weggebruikers er niet door in gevaar brengt.

Deel deze pagina