Overslaan en naar de inhoud gaan

Een autoband vervangen in 6 stappen

3 minuten 04/05/2016

Stap 1: Zet de auto in versnelling en trek de handrem opHelt je wagen lichtjes naar een kant en gaat het sturen stroever dan normaal? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een lekke band. Het komt erop aan je wagen zo snel mogelijk op een veilige plek te parkeren. Zet vervolgens de auto in versnelling en trek de handrem op

 

Stap 2: Draai de wielbouten een beetje los

Voordat je begint met het opkrikken van de auto, draai je de bouten van het lekke wiel al deels los. Zo voorkom je dat het wiel meedraait bij het loswrikken van de bouten. Leg het reservewiel nu al klaar.

 

Stap 3: Krik de auto op

Heb je de bouten losgewrikt, dan kan het opkrikken van de auto beginnen. Plaats de krik op een stevige ondergrond op 20 cm van het lekke wiel. Waar dat precies is, is vaak met een symbool aangegeven aan de onderkant van de wagen. Krik de auto op tot een hoogte waarbij de lekke band niet langer op de ondergrond steunt.

 

Stap 4: Draai de bouten helemaal los

Draai nu de bouten van het wiel helemaal los zodat je ze eruit kunt halen. Leg ze op eenzelfde veilige plaats neer. Zo weet je zeker dat je de bouten straks meteen terugvindt. Kijk uit voor rioolputjes en andere afvoerkanalen waarin de wielbouten kunnen verdwijnen.  

 

Stap 5: Vervang de lekke band door het reservewiel

Neem de lekke band er af en vervang hem door het reservewiel. Soms moet je even zoeken en proberen om die erop te krijgen. Zodra het reservewiel goed zit, draai je de bouten er een voor een weer in. Draai ze er eerst losjes in en zet ze vervolgens om beurten iets strakker vast. Draai je de eerste bout meteen helemaal vast, dan kan het zijn dat de volgende bouten er moeilijker in gaan. Mogelijk komt het wiel er dan ook scheef op te zitten.

 

Opgelet: De nieuwste Suzuki wagens hebben een reparatiekit ‘lekke band’ in plaats van een reservewiel. Daarmee moet je een een afdichtende vloeistof in de banden spuiten. Dat kan op verschillende manieren. Er zijn kits met losse flacons, maar ook reparatiekits met een ingebouwde flacon, waarvan de luchtslang op het ventiel moet worden aangebracht en de elektrische kabel die hem moet aandrijven in de sigarettenaansteker. Daarna meteen beginnen rijden is het beste, omdat de vloeistof dan het best haar werk doet. Ga daarna zo snel mogelijk naar de garage voor een nieuwe band.

 

Stap 6: Autoband vervangen? Laat de wagen zakken

Check nog een laatste keer of alle bouten stevig vastgedraaid werden. Laat vervolgens de wagen geleidelijk opnieuw zakken. Verzamel alle spullen en berg ze zorgvuldig op in de kofferruimte van de wagen. Vergeet zeker de lekke band niet mee te nemen. 

Deel deze pagina