Overslaan en naar de inhoud gaan

Een autostoel kopen: waarmee rekening houden?

3 minuten 18/05/2016

Gebruiksgemak: licht en makkelijk hanteerbaar

Het stoeltje in en uit de auto nemen, is vaak een hele klus. Je kiest het best voor een model dat niet al te veel weegt. Bijzonder handig is een stoel met een afzonderlijke basis. Zo wordt de installatie in de wagen heel wat makkelijker. Je kan immers de basis steeds in de auto laten staan, terwijl je telkens de autostoel zelf losmaakt. Let op: niet elke stoel wordt met een afzonderlijke basis geleverd.

 

Betrouwbaar: vast te gespen in de auto

Elke Suzuki die na 2002 van de band rolde is, met het oog op vast te gespen kinderzitjes, voorzien van zogenaamde Isofix-verankeringspunten:

  • Deze punten zijn vastgemaakt aan de carrosserie van de wagen.
  • Bovendien garanderen ze de meest veilige vasthechting van een kinderstoel.
  • De autostoel vastgespen gaat snel en makkelijk.
  • Bij niet-gebruik verberg je de Isofixpunten in de rugleuning van de achterbank.
  • Suzuki-modellen van bouwjaar 2012 of recenter beschikken over een extra Isofix-bevestigingspunt.

 

Comfortabel: een autostoel kopen die meegroeit

Jouw kind zal geleidelijk groter en zwaarder worden. Kies dan ook voor een autostoel die aanpasbaar is aan de lichamelijke ontwikkeling die het zal doormaken. Al komt er hoe dan ook een leeftijd waarop de stoel vervangen moet worden door een groter model. Bij elke stoel is het belangrijk dat het hoofd van je kind zich tussen de hoofdsteunen bevindt. Anders is de veiligheid niet gegarandeerd. Ook is het zitcomfort op elke leeftijd cruciaal.

 

Veilig: nauw aansluitende riempjes

Je kind moet te allen tijde veilig worden vastgegespt. Een (te) ruime autostoel vraagt om een verkleinkussen. Zo krijgt het hoofdje meer steun en voorkom je dat jouw kind tijdens het rijden heen en weer geschud wordt. Ook moeten de riempjes van het zitje in de hoogte verstelbaar zijn. Steeds moeten ze op schouderhoogte - of hooguit iets lager - vertrekken en mag er in vastgegespte toestand maximaal 1 cm speling zijn. Is de speling groter, dan is de veiligheid van het kind niet verzekerd.

Deel deze pagina