Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste keer offroad rijden? Hiermee moet je rekening mee houden

4 minuten 09/03/2016

Zin om een keer offroad te rijden met je SUV? Dat is best mogelijk, maar hou dan wel rekening met deze rijtips tijdens je auto-avontuur naast de gebaande wegen.

 

                        Goed voorbereid op het terrein

offroad rijden 4X4

1. Is je wagen geschikt voor offroad?

Zowat elke wagen overleeft een rit over een bosweg. Maar als het terrein er wat hobbeliger, drassiger of steiler bijligt, is een SUV met vierwielaandrijving zeker aangewezen. Dankzij de extra trekkracht op de vier wielen overwin je vrijwel elke hindernis.

offroad rijden 4X4

2. Verken het terrein

Offroad rijden is niet overal toegelaten. Informeer je dus vooraf of je op de geplande route wel met een auto of een motor mag rijden. Bekijk ook of het terrein geschikt is voor jouw voertuig. Een SUV kan heel wat aan, maar een gracht van een meter diep of een helling van 45° is gewoon te veel van het goede voor elk voertuig.

offroad rijden 4X4

3. Voorzie het nodige materiaal

Een sleepkabel, een schop, handschoenen en zware laarzen zijn de standaarduitrusting voor offroaders en noodzakelijk om een voertuig te bevrijden dat zich heeft vastgereden. Monteer eventueel specifieke terreinbanden en een lier voor het ruigere werk.

offroad rijden 4X4

4. Traag maar veilig

Een SUV kan veel aan, maar is geen Dakar-bolide die echt overal op en over raast. Kies daarom altijd voor een rustig tempo om brokken en ongelukken te vermijden. Ook aan lage snelheid is offroad rijden een uniek avontuur.

Offroader én gezinswagen

De oudere generaties terreinwagens waren echte werkpaarden voor op het terrein met een minimum aan comfort. De recente SUV’s of Sport Utility Vehicles zijn daarentegen veel polyvalenter en aantrekkelijker ingericht. Ze bezitten – dankzij 4x4-aandrijving – nog altijd degelijke offroad-capaciteiten, maar daarnaast bieden ze eveneens het comfort en de uitrusting van een berline, terwijl ze meestal ook de ruimte en functionaliteit van een break leveren. Kortom, de ideale wagen voor een actief en trendy gezin met zin voor avontuur!

offroad rijden 4X4

Tip: Bij Suzuki vind je indrukwekkende én betaalbare SUV’s en 4x4’s van uitstekende kwaliteit, zoals de SwiftJimnyS-Cross en Vitara. De Jimny, bijvoorbeeld, heeft door zijn lichte gewicht én performante vierwielaandrijving een uitstekende terreincapaciteit. De Suzuki S-Cross en Vitara trekken dankzij het unieke allgrip-systeem perfect hun plan in de sneeuw (op de stand ‘snow’) en in de modder (met de ‘lock’-stand). 

Deel deze pagina