Overslaan en naar de inhoud gaan

Fietsenrek op de auto: waarmee rekening houden?

3 minuten 29/03/2017

Neem je op vakantie graag je fiets mee of maak je geregeld lange fietstochten aan de andere kant van het land? Dan kan je niet zonder een fietsenrek op de auto. Maar waarop moet je letten wanneer je zo'n rek aankoopt?

 

Heb je een trekhaak voor een fietsendrager?

Een fietsenrek op de trekhaak van je wagen wordt het vaakst gekozen. Dat is geen toeval, want dit systeem is meteen ook het veiligst. Bovendien is het erg geschikt voor lange trajecten en een regelmatig gebruik. De fervente fietser aarzelt niet, hij kiest resoluut voor dit type fietsendrager.

Tip: informeer vooraf bij je verzekeringsagent, zodat je zeker weet dat schadegevallen inbegrepen zijn in je polis.

 

Heeft je wagen dakrails?

Een ander type fietsenrek wordt bevestigd op de dakrails van je auto. In dat geval wordt het zicht door de achterruit niet belemmerd, wat vanzelfsprekend een belangrijk voordeel is. Maar het systeem heeft ook nadelen. Zo gaat de aerodynamica van je wagen erop achteruit. Dat heeft zijn invloed op het brandstofverbruik. Bovendien is het geen evidente klus om je fiets bovenop je dak te krijgen. Je kan maar beter forse biceps hebben.

fietsendrager op auto

Wat is je budget voor een fietsenrek op je auto? 

De prijzen van fietsendragers lopen sterk uiteen. Wie een beperkt budget heeft, kan een eenvoudig model kopen voor 40 à 50 euro. Het gaat dan om een systeem waarbij je je fiets op de koffer van je auto bevestigt. Is de kostprijs voor jou van geen belang, dan heb je de keuze uit kwalitatief hoogstaande modellen met een prijskaartje van 500 à 600 euro. In dat geval gaat het om een trekhaaksysteem.

 

Hoe ver en hoe vaak vervoer je je fiets?

Een belangrijk aspect bij het afwegen van je aankoop is het gebruik. Vervoer je je fiets naar het zuiden van Spanje, dan kies je best voor een fietsenrek dat veilig en degelijk is. Maar gaat het om een sporadisch fietstochtje op enkele tientallen kilometers van je woonst, dan is een fietsenrek van enkele honderden euro's veel minder een must.

 

Ben je sportief aangelegd? Ontdek de Swift Sport en de Vitara Sport.

Deel deze pagina