Overslaan en naar de inhoud gaan

Financiële of operationele leasing: wat is nu het verschil ?

3 minuten 31/07/2015

Mobiliteit en flexibiliteit zijn twee belangrijke troeven in het huidige bedrijfsleven. Een Suzuki bedrijfswagen beantwoordt aan beide troeven zonder je op kosten te jagen. Welke soorten leasing er bestaan? En kies je nu beter voor een operationele leasing of financiële renting? Dat ontdek je hier.

 

Leasing is een aantrekkelijke methode voor de financiering van bedrijfswagens. Je bedrijf moet namelijk geen zware investeringen maken. Zo ben je mobiel terwijl je je financiële ademruimte bewaart. Bovendien hebben onze zuinige modellen een lage CO2 uitstoot, wat ze fiscaal erg aantrekkelijk maakt. Voor je met je bedrijfswagen de baan op kan, moet je een belangrijke keuze maken: financiële renting of operationeel leasen?

  • Wat is operationele leasing?

    Een wagen brengt altijd risico’s met zich mee, zowel economisch als technisch. Het grote voordeel van een operationele renting is dat die risico’s ten laste van de leasinggever zijn. Als leasingnemer verkrijg je het gebruiksrecht en dien je maandelijks vaste huurbedragen te betalen. Die bedragen bevatten de huurprijs van de wagen, maar ook diensten als onderhoud en herstellingen, verzekering, technische bijstand, BIV, wegenbelasting, banden, … De operationele leasing is dus een all-in formule.

  • Financiële renting en de verschillen

    Het grote verschil tussen een financiële en operationele leasing is de aankoopoptie. Na de termijn van een financiële leasing kan je de wagen aankopen voor 16% of meer van de aankoopprijs. Je kan al dan niet kiezen voor bijkomende diensten (beperkt tot BIV, wegenbelasting en/of verzekering). In tegenstelling tot een operationele leasing ligt het beheerrisico in dit geval bij jouw bedrijf.

    Er is ook een wezenlijk verschil in het uiteindelijke doel. Het doel van een financiële renting is om de wagen uiteindelijk aan te kopen. Bij een operationele leasing draait het om het gebruik van de wagen gedurende een bepaalde periode zonder aankoopverplichting.

Leasing, renting en je boekhouding

Zowel bij de operationele leasing als financiële renting worden de facturen niet in de balans opgenomen maar geboekt als kosten in de resultatenrekening. Zo vermijd je grote schulden en behoudt je onderneming een goede financiële balans. Beide bieden tot slot een overzichtelijke administratie, zodat je perfect weet wat de maandelijkse en totale kosten zijn.

Zelfstandige of ondernemer? Rust je wagenpark dan uit met de wagens uit de Suzuki-stal. Je hebt de keuze uit modellen uit het A- en B-segment of kies voor een van onze SUV/Crossovers. Bekijk al onze leasing modellen en ontdek onze verschillende soorten leasing

Deel deze pagina