Overslaan en naar de inhoud gaan

Ga voor glanzend: alles over auto's simoniseren en krassen verwijderen!

3 minuten 23/03/2015

Een kras in de lak van je wagen, het is gauw gebeurd. Toch hoef je niet meteen te panikeren. Lichte krasjes kunnen namelijk zonder al te veel problemen worden verwijderd. Simoniseren is daarvoor een veelgebruikte en efficiënte techniek. Ontdek hier hoe je je favoriete bolide er weer als nieuw doet uitzien!

 

Simoniseren voor meer glans

'Simoniseren' is een vrij jong woord en vindt zijn wortels in de merknaam 'Simoniz'. Dit product maakte zijn opgang in de jaren 70 en bleek erg doeltreffend bij de opfrissingsbeurt van carrosserie. Simoniseren is vandaag een algemene term die duidt op het gebruik van hoogglans 'polish' om je auto meer glans te geven en lichte krasjes weg te werken.

 

Polieren: oneffenheden verwijderen als simoniseren niet volstaat

Simoniseren is de perfecte manier om de carrosserie van je wagen op een betaalbare manier en zonder veel moeite op te frissen. Toch is dat vaak niet voldoende. Als diepere krassen je wagen ontsieren, kun je hem beter mechanisch laten polieren. Daarbij worden dunne laagjes van de lak weggenomen, zodat er in de blanke laklaag correcties aangebracht kunnen worden. Deze techniek doet het merendeel van de krassen of oneffenheden verdwijnen als sneeuw voor de zon. Sommige krassen zitten zo diep in de laklaag dat ze niet verwijderd kunnen worden, maar polieren zal de schade sowieso beperken.

 

Krassen in de auto vermijden: enkele tips

Veel krassen zijn te wijten aan een foute wasbeurt van je wagen. Met enkele voorzorgsmaatregelen kun je heel wat onheil voorkomen:

  • Spuit je auto af voor de wasbeurt: zo verwijder je boosdoeners als aangekoekt zand en stof.
  • Zeep in zonder druk: zeep je auto in zonder druk te zetten of al te heftige bewegingen te maken. Gebruik warm water en laat de zeep goed indringen.
  • Droog af met een zachte doek: afdrogen doe je het best niet met een gewone keukendoek. Gebruik een zachte microvezelhanddoek.
  • Gebruik was: door een was te gebruiken, blijft de lak van je wagen veel langer gezond. Kies voor een kwalitatieve was, je merkt het verschil meteen.
  • Was je auto geregeld. Hoe meer je je wagen wast, hoe minder vuil zich kan aanhechten en hoe lager de kans op krassen.
Deel deze pagina