Overslaan en naar de inhoud gaan

Gebruik jij de veiligheidsgordel wel correct? Ontdek het snel!

3 minuten 06/02/2019

Dankzij hem speel je je tanden niet kwijt wanneer je bruusk moet remmen, en bij een ongeval kan hij zelfs je leven redden. We hebben het natuurlijk over de veiligheidsgordel. Uiteraard twijfelen we er niet aan dat jij jezelf telkens vastklikt voor je met de auto vertrekt en dat je erop toeziet dat je passagiers hetzelfde doen, maar wist je dat heel wat mensen hun veiligheidsgordel eigenlijk niet correct gebruiken? Lees snel meer!

 

Veiligheidsgordel voor volwassenen

Voor volwassenen is de veiligheidsgordel correct gebruiken relatief eenvoudig. Eerst en vooral moet je de diagonale riem over je schouder heen trekken (hij mag niet achter je rug of onder je arm lopen). Merk je dat de riem in je nek snijdt? Bij sommige auto’s kun je het aansluitingspunt van de riem in de hoogte verstellen. De horizontale riem moet op je heupen spannen (onder je buik, dus). 

Belangrijke aandachtspunten

  • Let op dat de gordel nergens gedraaid zit.
  • Er mag niet meer dan 1 centimeter vrij blijven tussen de gordel en je lichaam. Je dikke winterjas leg je daarom beter in de koffer.

 

Zwanger of medische problemen?

Sommige mensen zijn (mits ze een medisch attest hebben) vrijgesteld van de verplichting om een veiligheidsgordel te dragen. Weet echter dat je bij zwangerschap ook gewoon een zwangerschapsgordel kunt dragen, en dat je in geval van medische problemen bij de autospeciaalzaak terechtkunt voor speciale hulpstukken, zodat je je veiligheidsgordel alsnog comfortabel én correct kunt vastklikken.

 

Veiligheidsgordel voor kinderen

Om kinderen die kleiner zijn dan 1,35 meter te mogen vervoeren, moet je een kinderzitje of een verhogingskussen gebruiken. Kinderen groter dan 1,35 meter mogen net zoals volwassenen de gewone veiligheidsgordel dragen. Merk je dat de horizontale of diagonale riem toch nog niet helemaal zit zoals het hoort? Aarzel dan niet om alsnog voor een zitje of verhogingskussen te opteren.

Tip: ook huisdieren mag je niet zonder de nodige veiligheidsmaatregelen vervoeren. Speel dus op zeker en laat ze niet zomaar loslopen in de wagen.

Deel deze pagina