Overslaan en naar de inhoud gaan

Help, ik heb een platte band met de auto

3 minuten 19/10/2016

Vroeg of laat heeft iedereen weleens een platte band of een klapband. Is je auto uitgerust met een reserveband, dan kan je de lekke band meteen vervangen. Zo niet, moet je met behulp van het reparatiekit het probleem verhelpen.

 

Hoe vervang je een platte band?

Voordat je van start gaat met de vervanging van een platte band, parkeer je de auto het best op een veilige plek. Wees gerust, een paar honderd meter rijden met een lekke band kan heus geen kwaad. Zorg ook dat je op een vlakke ondergrond geparkeerd staat.

Ga als volgt te werk:

  • Zet de wagen in eerste versnelling en trek de handrem op.
  • Plaats de gevarendriehoek op een reglementaire afstand achter de wagen en zet de vier richtingaanwijzers aan.
  • Draai de bouten van het wiel een slag los, maar ook niet verder dan dat.
  • Installeer de krik op de voorziene plaats. Waar dat is, lees je in de handleiding die bij je wagen zit.
  • Draai de bouten volledig los en neem het wiel eraf.
  • Plaats het nieuwe wiel en draai de bouten (niet al te hard) vast.
  • Laat de auto opnieuw zakken en neem de krik weg.
  • Draai de bouten stevig aan.

Ontdek ook de gedetailleerde instructies

 

Herstel de lekke band met behulp van een reparatiekit

Om extra ruimte te creëren en het gewicht van de wagen te drukken, laten autobouwers het reservewiel almaar vaker achterwege. In dat geval moet je je behelpen met een reparatiekit. Met behulp van dat materiaal kan je een afdichtende vloeistof in de platte band spuiten. In sommige gevallen gaat het om een losse flacon, in andere om een ingebouwde flacon. In dat laatste geval wordt met een druk op de knop de vloeistof via een luchtslang in de band gespoten. Vervolgens wordt de band opnieuw op spanning gebracht.

 

Opgelet: eens de vloeistof in de band is gespoten, moet er opnieuw met de wagen gereden worden. Zo kan die zich optimaal verspreiden en wordt het lek gedicht.

 

Platte band: bel Suzuki Assistance voor pechverhelping

Niet iedereen is handig met een krik of een reparatiekit. Gelukkig heeft Suzuki een dienst voor pechverhelping waarop je een beroep kan doen. Daarop heb je recht gedurende de volledige garantieperiode. Bij een platte band hoef je je dus niet langer zorgen te maken. De klok rond kan je terecht op het nummer +32 (0)3 253 61 44, waarna een professionele pechverhelper zo snel mogelijk ter plaatse komt.

 

Ontdek hoe vaak moet je het oliepeil van de wagen moet controleren

Deel deze pagina