Overslaan en naar de inhoud gaan

Het nieuwe rijexamen: do’s en don’ts in de voorbereiding

3 minuten 20/06/2017

Vanaf 1 juni 2017 zal het rijexamen er helemaal anders uitzien. Vooral aan de praktische proef werd flink gesleuteld. Wat moet je als leerling-chauffeur zeker oefenen? Waarop moet je letten? Kortom, wat zijn de do’s en don’ts van je voorbereiding op het nieuwe rijexamen?

 

Oefen op het rijden met behulp van je gps

Het vernieuwde rijexamen heeft een onderdeel ‘autonoom rijden’. Dat wil zeggen dat je van de examinator de opdracht kan krijgen om op eigen houtje terug te rijden naar het examencentrum. Zonder instructies, maar met behulp van de gps. Makkelijk is anders, zeker voor een beginnende chauffeur.

 

Vergeet niet om je vrije begeleider naar de les te sturen

Dat lees je goed. Ook de vrije begeleider komt er niet zonder test van af. Volgens de nieuwe regels van het rijexamen moet hij of zij voortaan verplicht enkele uren vorming volgen. Niemand ontsnapt aan deze maatregel, die wellicht in de nabije toekomst zal worden ingevoerd.

 

Leer de meest complexe verkeerssituaties juist inschatten

Naast het theoretische en praktische luik heeft het rijexamen een bijkomend onderdeel. Daarbij word je in het examencentrum getest op de mate waarin je de risico’s die gepaard gaan met de meest complexe verkeerssituaties juist kan inschatten. Hoe oefen je daarop? Wel, vraag vooraf aan je begeleider om je een reeks hypothetische verkeerssituaties voor te leggen. Vervolgens beoordeelt hij of je het juist zou aanpakken.

 

Dit zijn de 5 meest gemaakte fouten op het rijexamen.

 

Verlies de datum voor de laatste etappe van je rijexamen niet uit het oog

Je bent geslaagd voor je rijexamen? Mooi zo, proficiat! Maar juich toch maar niet te gauw. Zo’n negen maanden na het behalen van je rijbewijs moet je terugkeren voor een extra proef. Je attitude en kennis van het verkeersreglement worden (opnieuw) getest. In de tussenliggende periode heb je natuurlijk al je rijbewijs op zak. Maar wat als je voor die laatste etappe zakt? Of je vergeet je te melden voor deze proef? Helaas, dan moet je (vanaf maart 2018) je rijbewijs opnieuw inleveren.

 

Weet dat het vernieuwde rijexamen geen lachertje is. Bereid je goed voor!

Deel deze pagina