Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe gebruik ik de auto-airconditioning het best?

2 minuten 29/06/2015

Airconditioning in de auto was nog niet eens zo lang geleden alleen weggelegd voor de happy few. Vandaag is dat wel even anders. Zowat iedereen rijdt ermee rond. Maar dat betekent nog niet dat die klimaatregeling altijd goed gebruikt wordt, integendeel zelfs. Nochtans zijn er een paar eenvoudige regels waarmee je je gemakkelijk kunt behelpen. Hier alvast enkele suggesties.

 

Afhankelijk van de seizoenen

Dat je de airco in je auto anders gebruikt in de winter dan in de zomer, dat weet het kleinste kind. En toch. Het verschil zit niet alleen in de temperaturen die je instelt. Ook met volgende zaken moet je rekening houden:

  • In de zomer open je het best alle ramen wanneer de auto oververhit is door de zon. Zet ook de ventilatie op én de airconditioning. Op die manier wordt de hete lucht het snelst afgedreven. Sluit daarna de ramen en laat de airconditioning zijn werk doen.
  • In de winter is je airconditioning het beste instrument om je ramen te ontwasemen. Dat komt doordat je vocht onttrekt aan de lucht. De temperatuur regel je met je verwarmingssysteem.

Overdaad schaadt

Uiteraard gebruik je de airco vooral bij hoge temperaturen. Tegelijk is het zaak om niet te overdrijven. Hou zeker rekening met volgende twee tips:

  • Bij een hoge buitentemperatuur verander je de ventilatiestand het best van ‘fresh air’ naar ‘recirculation’ om de airco niet te overbelasten.
  • Zet je airco niet te koud. Zonder climatecontrol dreigen de ijskoude luchtstromen je een verkoudheid te bezorgen.

En last but not least: kies een temperatuur die niet alleen aangenaam is voor jezelf, maar ook voor je medepassagiers. Zij zullen je hoffelijkheid zeker waarderen!

Deel deze pagina