Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe je je als chauffeur beschermt tegen een laagstaande zon

2 minuten 19/07/2017

Het is een verdomd lastig fenomeen waarmee elke chauffeur weleens af te rekenen heeft: een laagstaande zon. Het lukt je niet om ze achter de zonneklep in de auto te laten verdwijnen. Wat dan gedaan? Hoe bescherm je je als chauffeur?

 • Leg een zonnebril in de auto

  Het is vanzelfsprekend en toch vergeten heel wat mensen het: een zonnebril doet wonderen. Niet alleen maakt het jou hip en trendy. Het is de aangewezen manier om je zicht niet te laten hinderen. Zorg dat er steeds een zonnebril in het handschoenkastje ligt. Dat hoeft zelfs niet je favoriete of beste bril te zijn. Zolang de glazen er maar inzitten!

 • Maak je ruiten schoon, zowel binnen als buiten

  Staat de zon vol op je vooruit terwijl die ontzettend vuil is? Knap lastig is dat, want in dat geval zie je geen steek. Hoe los je dat op? Simpel: was de voor- en achterruit grondig. Natuurlijk kan je de ruitenwisservloeistof aanspreken, maar wanneer de ramen echt smerig zijn zal dat niet volstaan. Let er dan ook op dat ze schoon zijn voordat je in de auto stapt. Dat bespaart je onderweg een hoop gedoe.

 • Verleng je zonneklep en weer zo de zon alsnog

  Het truukje is simpel: wanneer je zonneklep te kort is om de laagstaande zon te blokkeren, kan je nog steeds deze klep zelf verlengen. In de betere doe-het-zelfzaak of autozaak vind je tal van tools om dat te doen. Heeft het systeem zuignappen, dan kan je dat ook op de zijruit of de achterruit bevestigen. Je mag het alleen niet op de vooruit kleven.

 • Wees verstandig en pas je snelheid aan bij een laagstaande zon

  Wordt je zicht op de baan in het voorjaar of najaar gehinderd door de zon? Wees dan verstandig en pas je snelheid aan. Is er dan toch een voetganger, een fietser of een andere weggebruiker die onverwachts oversteekt, dan kan je tijdig remmen.

Last van een laagstaande zon? Zorg voor een zonnebril en propere ruiten. En pas je snelheid aan! Laat de laagstaande zon geen domper zijn op een zonnige dag wanneer je erop uittrekt voor al dan niet een fietstocht? Vervoer je geregeld je fiets met de auto? Kies voor het juiste fietsenrek.

Deel deze pagina